В Офісі президента заговорили про необхідність ратифікувати Римський статут

Дата: 03 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Україні необхідно ратифікувати Римський статут, щоб отримати в Міжнародному кримінальному суді можливості, яких вона зараз не має.

Про це в інтервʼю “Бабелю” розповіла Ірина Мудра, колишня заступниця міністра юстиції, а нині заступниця голови Офісу президента з юридичних питань.

Фото: Укрінформ

Римський статут – це основний документ Міжнародного кримінального суду (МКС), який визначає порядок роботи суду та перелік злочинів, що він розглядає. Підписавши та ратифікувавши цей документ, країна стає повноправним членом МКС. Це дозволить Україні брати участь у виборах прокурора, мати свого суддю, виносити питання на порядок денний Асамблеї держав-учасниць, мати свій офіс у суді тощо.

Через дезінформаційну кампанію частина суспільства вважає, що в разі ратифікації статуту МКС зможе притягувати українських військових до відповідальності. Однак, за словами Мудрої, Міжнародний кримінальний суд уже має цю можливість, оскільки Україна визнала його юрисдикцію ще 21 листопада 2013 року.

Ратифікувавши статут, Україна зможе брати участь в асамблеї держав-учасниць МКС та впливати на пріоритети суду. Мудра зазначила, що під час нещодавнього візиту української делегації до МКС у секретаріаті повідомили, що в разі ратифікації статуту Україна матиме великі шанси призначити суддю від України у 2026–2027 роках.

Крім того, Україна закликає інші країни виконати ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Проте ці країни у відповідь питають, чому Україна сама не ратифікувала статут. Мудра планує працювати в цьому напрямі та спілкуватися з військовими, щоб переконати їх у потребі ратифікації.

“Не знаю, хто формував думку військових. Я чула багато історій, що це була якась когорта правників. Тому зараз я хочу зустрітися з Міноборони та юристами Генштабу, щоб вислухати їхню позицію та зрозуміти їхні перестороги. Це видається схожим на гарно сплановане російське ІПСО”, – зауважила вона.

Нагадаємо, що український уряд планує ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду лише за рік після того, як скасують воєнний стан.

Українські правозахисники вже 10 років закликають владу ратифікувати Римський статут, а те, чому він важливий, можна прочитати тут

Прохання ратифікувати документ отримували як президент Петро Порошенко, так і Володимир Зеленський. Річ у тім, що для ратифікації потрібно зареєструвати відповідний законопроєкт, але подати його на розгляд парламенту може лише президент України. Це регулює стаття 4 Закону “Про міжнародні договори України”. 

Ратифікація Римського статуту не є бажанням окремих осіб, а є зобов’язанням України, закріпленим в Угоді про Асоціацію з ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter