Уряд планує ратифікувати Римський статут лише за рік після скасування воєнного стану

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Український уряд планує ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду лише за рік після того, як скасують воєнний стан. 

Про це йдеться в плані заходів з виконання рекомендацій Єврокомісії зі звіту про прогрес України в межах Пакета розширення ЄС 2023 року. 

Фото: icc-cpi.int

Пункт щодо ратифікації Римського статуту має номер 141 та міститься в розділі “Зовнішня політика та політика безпеки й оборони”. Відповідальними за виконання рекомендації є Мін’юст та МЗС. Ще одним виконавцем за згодою може стати Офіс генерального прокурора. 

У графі щодо строків виконання зазначено: “протягом одного року після припинення або скасування воєнного стану”. 

Українські правозахисники вже 10 років закликають владу ратифікувати Римський статут, а те, чому він важливий, можете прочитати за посиланням

Прохання ратифікувати документ отримували як президент Петро Порошенко, так і Володимир Зеленський. Річ у тім, що для ратифікації потрібно зареєструвати відповідний законопроєкт, але подати його на розгляд парламенту може лише президент України. Це регулює стаття 4 Закону “Про міжнародні договори України”. 

Ратифікація Римського статуту не є бажанням окремих осіб, а є зобов’язання України, закріпленим в Угоді про Асоціацію з ЄС.

Нагадаємо, кілька років тому чинний міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна вже ратифікувала Римський статут. У відповідь на це правозахисники порадили посадовцю детальніше розібратись у питанні. 

Судячи із соціологічних опитувань, для 75% українців основною метою правосуддя щодо злочинів Росії в Україні є справедливе покарання винних. 

ZMINA разом з експертами-правниками розбиралася, як працює Міжнародний кримінальний суд в Україні, з якими проблемами він зіткнувся та чим іще, окрім розслідувань, займається. Детальніше про це можете почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter