Міністр юстиції Малюська вважає, що Україна ратифікувала Римський статут, – правозахисники здивовані

Дата: 08 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Міністр юстиції України Денис Малюська вважає, що Україна ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС). 

Це випливає з його інтерв’ю виданню “Главком”. Журналіст нагадав міністрові, що необхідність членства України в МКС закріплено в Конституції, і поцікавився його ставленням до ратифікації документа. 

“Порушень Конституції немає. Вона передбачає можливість ратифікації Римського статуту. І загалом він ратифікований, але із застереженнями”, – сказав Денис Малюська. 

Він вважає, що стосовно ратифікації Римського статуту існує проблема в оцінці вигід і ризиків, пов’язаних з повноцінною дією документа. Для цього, на його думку, потрібно проводити комунікаційну кампанію, аби довести до всіх зацікавлених сторін зміст і наслідки такої ратифікації.

“Це, звичайно, потребуватиме певного часу та діалогу. Але ця тема настільки розігріта, що спеціалістом у ній вважає себе кожен п’ятий. Насправді ж у реальних наслідках і механізмах розбирається вкрай обмежене коло осіб, але позицію проти нього має величезна кількість людей. Тому тут більше міфів, ніж реальності”, – додав він.

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук назвала неправдивою тезу, що Україна ратифікувала Римський статут. 

“Міністр спровокував резонанс в експертних колах після неочікуваного твердження про ратифікацію статуту. Я гадаю, інтерв’ю має бути приводом для пана міністра розібратись у цьому питанні. Дуже хочеться, щоб результат, про який він оголосив в інтерв’ю, дійсно зрештою стався. Але Верховна Рада навіть після 2014 року взагалі не ратифікувала документ. Вкрай важливо, щоб статут надав повний захист людям на окупованих територіях, на яку вони заслуговують”, – прокоментувала вона. 

Олександра Матвійчук

Правозахисниця переконана: щоб розібратись із Римським статутом і зробити висновок, не потрібно багато часу. 

“Це вибір між відданістю реальній, а не декларованій боротьбі з безкарністю та залишенням на маргінесі держав, яких навіть не допустили до міжнародної мережі боротьби з геноцидом. Нагадаю, Україну не допустили до цього клубу тільки через те, що вона не ратифікувала Римський статут”, – додала Олександра Матвійчук. 

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд – утворений 1999 року міжнародний орган, який має на меті запобігати й боротися проти найжорсткіших порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права.

Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, однак досі не ратифікувала у Верховній Раді. 

Після Євромайдану та російської агресії Верховна Рада двома деклараціями визнала юрисдикцію суду в подіях Євромайдану та на тимчасово окупованих територіях України. 

Ратифікація Римського статуту дозволяє державі висувати пропозиції та голосувати щодо змін до правил, якими керується суд, зокрема Римського статуту, елементів злочинів та правил процедури доказування. Окрім цього, членство в суді дає право забезпечувати нагляд за діяльністю суду, у тому числі за президією, прокурором і секретаріатом. Також країни-члени МКС мають право ініціювати розгляд питань про відсутність співпраці, визначати та обирати прокурора й суддів суду, розглядати та визначати бюджет і майбутнє МКС. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter