В Офісі генпрокурора створять платформу співпраці щодо розслідування злочинів проти журналістів

Дата: 25 Травня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні, щоб покращити ситуацію з безпекою працівників медіа, створять спеціальну платформу для співпраці щодо розслідування злочинів проти журналістів.

Про це 25 травня заявила генпрокурорка Ірина Венедіктова під час зустрічі з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів, пише пресслужба відомства.

Джерело: detector.media

“Безкарність за злочини проти журналістів неприпустима, і ми прагнемо це змінювати, тому розпочинаємо пряму співпрацю, щоб об’єднати зусилля для подолання цього явища і більш ефективної роботи всієї системи”, – сказала вона.

Венедіктова уточнила, що за рекомендаціями парламентських слухань, які стосувалися безпеки діяльності журналістів в Україні, в Офісі генпрокурора створили робочі та міжвідомчі робочі групи. Також тут регулярно аналізують стан досудового розслідування проваджень указаної категорії.

“Ми розуміємо, що правоохоронна система має працювати краще. Проте я впевнена, що є шляхи вирішення і їх потрібно шукати. Саме тому я ініціюю створення окремої платформи – секторальної робочої групи з профільними громадськими організаціями, ЗМІ та журналістами, які є потерпілими, щоб мати змогу детально розбирати всі проблеми, обмінюватись інформацією і рухатися до результатів”, – уточнила вона.

За її словами, до створення таких секторальних груп залучатимуться також обласні прокуратури.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в першому кварталі 2021 року правоохоронці відкрили 267 проваджень про злочини щодо журналістів: у чотирьох з них уже оголосили вироки, 69 – розглядають у судах, ще шість – скерували до суду.

Це майже половина кількості подібних справ за попередній рік – 563. Також, за даними ОГП, у 2020-му, як порівняти з 2019 роком, кількість проваджень за відповідними статтями збільшилася на 79% – 563 проти 314. Минулого року в таких справах оголосили 14 вироків.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter