В одному зі штатів США розглядають введення смертної кари для жінок, які перервали вагітність

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У США члени Палати представників штату Південна Кароліна розглядають законопроєкт, згідно з яким жінка, яка перервала вагітність у штаті, підлягатиме смертній карі за вбивство.

Про це повідомляє видання Rolling Stone.

Фото: Getty Images

У Південній Кароліні наразі аборти дозволені на терміні до 21 тижня й 6 днів. Самостійне переривання вагітності в цьому штаті є незаконним і карається штрафом у розмірі 1000 доларів й позбавленням волі на термін до двох років.

“Закон Південної Кароліни про рівний допологовий захист від 2023 року” націлений внести зміни до кодексу законів штату. Скажімо, у його тексті визначення “особи” скореговано так, щоб зигота отримала такий самий “рівний захист відповідно до законів штату про вбивства“, як і “особа”, що включає смертну кару як тип покарання.

Основним методом страти в Південній Кароліні є смертельна ін’єкція, але, якщо вона недоступна, ув’язнений може обрати розстріл чи електричний стілець.

Автором законопроєкту став конгресмен, медбрат і член консервативного об’єднання Freedom Caucus Роб Гарріс. Він вважає, що “вбивство ненароджених є жорстоким“.

Разом з тим не всі посадовці підтримують законопроєкт. Конгресменка Ненсі Мейс, республіканка, яка також представляє Південну Кароліну в Палаті представників США, назвала його частиною “глибоко тривожної” тенденції.

Мене, як жінку, законодавицю, маму і як потерпілу від зґвалтування хвилює те, що ці дебати вийшли за межі. Вони мають бути двопартійними, де ми збалансуємо права жінок і право на життя“, – зазначила посадовиця.

На це автор законопроєкту зауважив, що в його тексті перераховані винятки, у яких за аборт не каратимуть, наприклад, якщо є загроза життю матері. Основне рішення залежатиме від того, чи переривання вагітності є навмисним, чи ні.

Нагадаємо, наприкінці червня 2022 року Верховний Суд США, розглядаючи справу “Доббс проти жіночої організації охорони здоров’я Джексона”, скасував рішення у справі “Роу проти Вейда” від 1973 року, яке визнало конституційним право на аборт.

У липні минулого року президент США Джо Байден заявив, що федеральний уряд захищатиме жінок, які планують зробити аборт.

Крім того, на початку 2023 року Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) уперше дозволило роздрібним мережам аптек продавати таблетки для переривання вагітності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter