Уряд США захищатиме жінок, які планують зробити аборт, а Google видалятиме з історії геолокаційні дані про відвідування клінік

Дата: 02 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Президент США Джо Байден заявив, що федеральний уряд захищатиме жінок, які планують зробити аборт. Крім того, у Google планують автоматично видаляти з історії користувачок геолокаційні дані про відвідування клінік, де роблять аборти. 

Про це пише ВВС. 

Фото: ВВС

Наприкінці червня Верховний суд США скасував рішення у справі “Роу проти Вейда” від 1973 року, яке визнало конституційним право на аборт. Такий крок фактично це право “скасовує”. Після рішення тринадцять штатів вже серйозно обмежили або заблокували доступ до абортів. 

На тлі цього під час свого виступу на онлайн-зустрічі з губернаторами демократичних штатів, Байден припустив, що деякі штати США намагатимуться заарештовувати жінок, які перетнули кордони між штатами задля того, щоб зробити аборт. 

“Я не думаю, що люди вірять, що це станеться. Але це станеться”, – вважає він.

Президент США додав, що уряд забезпечить доступ до таблеток для медикаментозного аборту, зокрема у тих штатах, де переривання вагітності заборонено.

Крім того, кореспондент ВВС Пітер Боуз зазначає: зараз є побоювання, що в таких штатах поліція пробуватиме отримати доступ до історії пошуку та даних про геолокацію на смартфонах жінок, які планують зробити аборт.

З огляду на це Google заявляє, що найближчими тижнями почне видаляти інформацію, яку системи ідентифікуватимуть як поїздку до клініки для проведення абортів, а також консультаційних центрів, притулків для жертв домашнього насильства чи інших закладів, які надають “особливо приватні” послуги.

Записи в історії місцезнаходжень користувачок автоматично видалятимуться невдовзі після відвідування конфіденційного місця. 

Нагадаємо, що з 2019 року, низка американських штатів ухвалила закони, якими обмежили право жінок на аборт. Один з найжорсткіших ухвалили сенатори штату Алабама. Переривання вагітності в штаті, згідно з документом, вважається злочином на будь-якому терміні. У Техасі, наприклад, аборти заборонили проводити після шести тижнів вагітності.

Водночас після скасування рішення у справі “Роу проти Вейда” губернатори-демократи кількох штатів, зокрема Каліфорнії, Нью-Мексико та Мічигану, оголосили про плани закріпити права на аборт у своїх конституціях. 

Доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає, що держави повинні гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter