В Іспанії створили дебютну футбольну команду, що складається тільки з трансгендерних чоловіків

Дата: 07 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

В Іспанії в регіональній лізі зʼявилася футбольна команда, склад якої повністю сформовано з трансгендерних чоловіків. Вона стала першою подібною командою в Європі, яка отримала офіційний статус від футбольної федерації.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: REUTERS / Albert Gea

Команду під назвою Fenix FC, названу на честь легендарного птаха Фенікса, заснував 24-річний Уго Мартінес. Він зіткнувся з дискримінацією та образами з боку інших гравців, тренерів і вболівальників після того, як здійснив трансгендерний перехід. Через це він був змушений залишити жіночу футбольну команду, в якій грав до цього моменту.

Мартінес розповів, що, попри те що він ідентифікував себе як чоловік, через відсутність змін у документах йому не дозволяли грати в чоловічій команді, хоча він більше не міг виступати й у жіночій.

Зрештою він вирішив створити власну команду, опублікувавши оголошення в інтернеті, щоб знайти інших трансгендерних чоловіків, які хотіли б грати у футбол у безпечному та інклюзивному середовищі. Процес формування команди зайняв три роки.

Капітан команди, 19-річний Люк Ібаньєс, зізнався, що вирішив приєднатися до Fenix FC через те, що мав сумніви щодо гри з цисгендерними чоловіками, оскільки побоювався, що може зіткнутися з неприйняттям чи агресією. 

Ібаньєс пояснив, що Fenix – це більше, ніж просто футбольна команда, оскільки це місце, де трансгендерні чоловіки можуть бути собою і почуватися вільно. Він також підкреслив, що Fenix FC є для нього справжньою сімʼєю.

Команда вже провела декілька товариських матчів і зараз виступає в п’ятому дивізіоні північно-західної Каталонії, після того як увійшла до складу місцевого клубу, розташованого в передмісті Барселони.

Каталонська футбольна асоціація зазначила, що їхні чоловічі ліги вже два сезони є змішаними, що дозволяє брати участь у змаганнях усім охочим незалежно від їхньої статі.

Нагадаємо, що трансфобія в спорті існує не лише в Іспанії і стосується не тільки гравців у футбол. Так, у середині серпня французькій владі подали кримінальну скаргу щодо кібербулінгу алжирської олімпійської чемпіонки Іман Хеліф. У позові, зокрема, згадуються імена відомих людей, таких як Джоан Роулінг, Ілон Маск і Дональд Трамп.

Хеліф привернула увагу світової спільноти після того, як на Олімпіаді-2024 перемогла італійську боксерку Анджелу Каріні лише за 46 секунд. В інтернеті її почали звинувачувати в тому, що вона нібито народилася чоловіком і не проходила так званий гендерний тест боксерської федерації.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) неодноразово підкреслював, що Хеліф відповідає всім вимогам, необхідним для участі в змаганнях. Після поєдинку речник МОК Марк Адамс виступив на захист спортсменки, заявивши, що вона “народилася жінкою, була зареєстрована як жінка, все своє життя жила як жінка, боксувала як жінка і має жіночий паспорт”.

У чвертьфінальному бою на Олімпійських іграх у Парижі Хеліф одностайним рішенням суддів перемогла угорку Луку Анну Хаморі в напівсередній вазі, принісши Алжиру першу олімпійську медаль з боксу з 2000 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter