В Ірані заарештували журналіста однієї з реформістських газет

Дата: 07 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В Ірані силовики заарештували Мехді Бейка, керівника політологічного відділу реформістської газети “Етемад”.

Про це повідомляє видання switzerlandtimes.ch.

5 січня у Тегерані Бейка затримали співробітники іранської Мінрозвідки. У медійника вилучили мобільний телефон, ноутбук і особисті речі – про це написала його дружина.

Нещодавно Іраном пройшлася хвиля арештів, яка зачепила й багатьох журналістів. Іран є третьою країною за кількістю незаконно ув’язнених журналістів у світі після Китаю та М’янми.

У Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2022 рік Іран посідає 178-ме місце серед 180 країн світу.

За свідченнями нью-йоркського Комітету захисту журналістів (CPJ), за період останніх протестів уже заарештували понад 80 медійників.

Після того, як в середині вересня всю країну охопили протести, політичне керівництво Ірану перебуває під великою напругою. Приводом для демонстрацій стала смерть іранки курдського походження Джини Махси Аміні, яка загинула в поліцейському відділку. Її заарештували за порушення мусульманського дрес-коду.

Наразі деяких журналістів утримують у в’язниці Евін у Тегерані. Зокрема там перебувають журналістка Нілуфар Хамеді з реформістської газети “Шарґх”, яка однією з перших винесла випадок з Аміні на широкий загал, а також її колега Елале Мохаммаді. Секретна служба Ірану нещодавно оголосила жінок іноземними агентками. Газета “Шарґх” відкинула це звинувачення.

Нагадаємо, в Ірані майже половина журналістів, заарештованих під час протестів у відповідь на смерть Махси Аміні, — жінки, двом з них загрожує смертна кара.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter