В Ірані влада звинуватила у держзраді журналісток, які першими почали писати про смерть Махси Аміні

Дата: 30 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися
Двох журналісток в Ірані влада звинуватила у державній зраді та роботі на американські спецслужби. У вересні вони одними з перших написали про загибель 22-річної Махси Аміні, що призвело до масштабних протестів в країні.
 
Про це повідомляє The Guardian.
 
Фото: Abedin Taherkenareh/EPA

Згідно з заявою іранських спецслужб, журналістки Нілуфара Хамеді та Елахе Мохаммаді утримуються в іранській в’язниці Евін.

Іранський режим звинувачує обох жінок в тому, що вони начебто є “іноземними агентами”, які працюють на ЦРУ, Моссад та інші розвідки.

Також журналістки звинувачуються в тому, що вони є “основними джерелами новин для іноземних ЗМІ”.

Зазначається, що загалом вже понад 40 журналістів були затримані в Ірані з початку протестів по всій країні.

Ситуація зі свободою слова в країні різко погіршилася на тлі протестів і масових заворушень через загибель 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Режим у Тегерані вдався до жорстокого придушення протестних настроїв, а також до інших обмежувальних заходів, у тому числі відключення інтернету.

Нагадаємо, через місяць з початку масових протестів Іран посів третє місце у світі після Китаю та М’янми за кількістю ув’язнених журналістів.

Правозахисники наголошують на тому, що кількість ув’язнених в країні журналістів стала безпрецедентною за останні два десятиліття. Медійників іранські силовики заарештували в 14 різних містах, починаючи від невеликих і закінчуючи столицею країни Тегераном.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter