Іран став третьою країною у світі за кількістю ув’язнених журналістів

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Через місяць з початку масових протестів Іран посів третє місце у світі після Китаю та М’янми за кількістю ув’язнених журналістів.

Про це повідомили на сайті міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Динаміка кількості журналістів, затриманих в Ірані з 1 січня 2017 року. Джерело: RSF

Правозахисники наголосили на тому, що кількість ув’язнених в країні журналістів стала безпрецедентною за останні два десятиліття, йдеться у повідомленні RSF. Медійників іранські силовики заарештували в 14 різних містах, починаючи від невеликих і закінчуючи столицею країни Тегераном.

Ситуація зі свободою слова в країні різко погіршилася на тлі протестів і масових заворушень через загибель 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Починаючи з 16 вересня, в Ірані ув’язнили щонайменше 31 журналіста, 27 з яких, зокрема, 10 журналісток, все ще перебувають за ґратами, наголосили правозахисники. Оскільки 14 журналістів уже були затримані до цієї нової хвилі протестів і репресій, це збільшило загальну кількість ув’язнених журналістів в країні до 41. У Китаї за ґратами наразі тримають 102 медійників, у М’янмі — 67.

Для порівняння, журналістів, ув’язнених іранською владою під час заворушень, спричинених значним підвищенням цін на пальне 2019 року було 33, у 2018-му, відзначеному кількома громадянськими протестами, — 30.

“За останні п’ять років і після кількох протестів ніколи не було такого тиску з боку органів безпеки, як у цей період, під час загальнонаціональних протестів після вбивства Махси Аміні. У всі періоди було багато тиску на ЗМІ та журналістів, у нас були погрози та виклики, але не так сильно, як зараз”, — сказав RSF іранський журналіст на умовах анонімності.

За даними правозахисників, журналістів в Ірані не лише затримували та катували за висвітлення демонстрацій. Щонайменше 13 з них заарештували під час рейдів в їхні будинки представників сил безпеки країни.

Зокрема, журналіста-фрілансера Навіда Джамшиді затримали 24 вересня з невідомих причин у нього вдома.

Батька затриманого, засновник агенції Asianews Ірадж Джамшиді у відео, оприлюдненому 25 вересня на його вебсайті, розповів, що дізнався про проблеми сина з телефонного дзвінка його дружини. Та, плачучи, розповіла, що невідомі люди ламають двері їхнього будинку.

“Ми пішли до Навіда подивитися, що відбувається. Десятеро людей увійшли до будинку, вони зв’язали йому руки ззаду та обшукали будинок. Я не знаю, що вони шукали”, — цитує чоловіка сайт RSF. 

У RSF наголосили на тому, що від початку протестів доступ до інформації та робота журналістів були під пильним наглядом уряду Ірану. Доступ до інтернету в країні відключається майже щодня, а користування VPN заборонено.

Діяльність незалежних ЗМІ в Ірані перебуває під суворим контролем владних структур. Це примушує місцевих журналістів до самоцензури задля захисту від нападів сил безпеки країни.

Наразі Іран має один з найгірших у світі рейтингів свободи преси, посідаючи 178-е місце серед 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2022 рік. Минулого року це було 174-те місце.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter