В Ірані до 6 років за ґратами засудили фемактивістку Ясамін Хашдарі, її звинуватили у підриві нацбезпеки країни

Дата: 04 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

В іранському місті Решт революційний суд до шести років і одного місяця колонії засудив фемактивістку Ясамін Хашдарі за звинуваченням у змові з метою підриву національної безпеки держави. 

Про це повідомили в правозахисній організації Hengaw.

Ясамін Хашдарі

Як повідомляється, 25 липня активістку викликали до відділення місцевого революційного суду. Хашдарі визнали винною в “змові з метою підриву національної безпеки”, а також в “участі у незаконних формуваннях”. Пізніше її доправили до в’язниці Лакана для відбування покарання. Суддя проігнорував той факт, що іранка проходила лікування і за станом здоров’я потребувала медичного догляду.

За даними правозахисників, крім Хашдарі фігурантами у цій справі проходили ще вісім активістів. Вперше їх заарештували у серпні 2023 року під час масового рейду, але за місяць затримані вийшли під заставу до закінчення судового розгляду. Через рік усі вони отримали різні терміни ув’язнення: від дев’яти з половиною до року.

Після антиурядових протестів 2022 року влада Ірану почала активно переслідувати місцевих активістів та правозахисників. Наприклад, у вересні того ж року силовики затримали фемактивістку та журналістку Жину Модарес Горджі. Пізніше її випустили під заставу до закінчення судового розгляду.

У травні 2024 року суд відправив її за ґрати на десять років за звинуваченнями у “створенні підпільної організації з метою повалення влади” та  “співпраці з ворожими групами та країнами”, а також у “пропаганді проти уряду (Ірану)”.

Нагадаємо, наприкінці липня поточного року в Ірані засудили до страти курдську правозахисницю Пахшан Азізі. Це викликало масові протести користувачів соціальних мереж і правозахисних організацій. Протестувальники засудили Ісламську Республіку за її жорстокі репресії проти жінок-активісток.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter