В Аризоні суд дозволив у буклетах для виборців називати плід “ненародженою людиною”

Дата: 16 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У листопаді цього року Аризона готується дати виборцям можливість вирішити, чи варто закріпити право на аборт як конституційне. Наразі Верховний Суд штату ухвалив, що в інформаційних брошурах, які розсилатимуть усім виборцям, можна використовувати словосполучення “ненароджена людина” для позначення ембріонів або плодів.

Про це повідомляє The Washington Post.

Фото: Getty Images

Суд заявив, що така мова “цілком відповідає” вимогам неупередженості, підтримавши більшість у складі законодавчої ради, яка сформулювала текст. Двоє суддів висловили незгоду. Повну версію рішення оприлюднять пізніше.

Група “Аризона за доступ до абортів”, яка очолює кампанію з внесення цієї ініціативи на голосування та подала позов з вимогою змінити мову брошур, заявила у соціальних мережах, що рішення суду означає, що виборці Аризони не зможуть отримати чесну, точну та неупереджену інформацію, а натомість зазнають впливу упереджених, політично забарвлених слів.

“Ми глибоко розчаровані цим рішенням, але це не зупинить нас від того, щоб зробити все можливе для інформування виборців про правду щодо закону про доступ до абортів у Аризоні та чому важливо проголосувати “за”, щоб відновити та захистити доступ до абортів цієї осені”, – заявила група.

Якщо ініціативу ухвалять, в Аризоні дозволять аборти до досягнення плодом життєздатності, або приблизно до 24 тижнів – це той момент, коли плід може вижити поза утробою. Наразі в штаті заборонені аборти у більшості випадків після 15 тижнів.

Спікер Палати представників Аризони Бен Тома, республіканець, співголова законодавчої ради, яка сформулювала текст, зазначив, що формулювання спрямоване на те, щоб допомогти виборцям зрозуміти чинне законодавство.

“Рішення Верховного Суду Аризони правильне”, – сказав він.

Рішення Верховного Суду скасувало постанову судді Верховного Суду округу Марікопа, який заявив, що термін “ненароджена людина” наповнений емоціями й має партійне забарвлення, і наказав замінити його на нейтральний термін. У своєму рішенні суддя додав, що “є багато доказів того, що не кожне слово, вибране законодавцями, було нейтральним за характером”.

Хоча нове рішення впливає на те, що можна друкувати в інформаційних брошурах, мову, яку використовуватимуть у самому бюлетені, визначає Державний секретар Адріан Фонтес, демократ, і, за даними журналістів Associated Press, ця фраза там не з’явиться.

Суперечки навколо фрази “ненароджена людина” відбуваються на тлі ширшої дискусії щодо абортів і “фетальної персоніфікації”, або моменту, коли плід стає особою з юридичними правами.

Низка штатів ухвалила закони про персоніфікацію, хоча схожу спробу в Аризоні заблокував суд. За законом, прийнятим у Джорджії у 2022 році, людина вважається “homo sapiens на будь-якій стадії розвитку, яка відбувається в утробі”, тоді як Верховний Суд Алабами цього року ухвалив, що заморожені ембріони, створені шляхом екстракорпорального запліднення, є “позаматковими дітьми”, що спонукало законодавців ухвалити закони для захисту пацієнтів і постачальників послуг екстракорпорального запліднення.

Раніше Аризона приєдналася до зростаючої кількості штатів, які виносять питання абортів на голосування цієї осені, після того, як активісти, які ходили по домівках, зібрали понад пів мільйона сертифікованих підписів – значно більше, ніж було потрібно. Міссурі, Колорадо, Флорида, Меріленд, Невада, Нью-Йорк і Південна Дакота матимуть аналогічні питання у своїх бюлетенях, й інші штати можуть наслідувати їхній приклад.

Аризона є ключовим штатом на президентських виборах, і питання абортів стало центральним у рекламній кампанії демократів з моменту, коли Камала Гарріс стала кандидаткою у президенти від партії. Останні опитування також показують тенденцію до підтримки права на аборт у Сполучених Штатах.

Раніше ZMINA писала, що в американському штаті Теннессі жінці, на ім’я Бріанна Сесіл, лікарі відмовили в аборті, хоча плід мав смертельну патологію. Зрештою жінка все ж змогла перервати вагітність в іншому штаті, але втратила яєчник і маткову трубу.

Нагадаємо, що з червня 2022 року в американських штатах, які обмежили доступ до процедури аборту, 64 565 жінок завагітніли внаслідок зґвалтування.

Так, після рішення Верховного Суду США від 2022 року “Доббс проти Організації жіночого здоровʼя Джексона” (Dobbs), що скасувало справу “Роу проти Уейда”, 14 штатів оголосили про заборону абортів на будь-якому терміні вагітності. Хоча п’ять з цих штатів і припускають винятки для випадків вагітності, повʼязаної зі зґвалтуванням, там застосовуються суворі обмеження тривалості вагітності.

Крім того, жінки, які пережили зґвалтування, повинні повідомити про це правоохоронні органи. Ця вимога ще більше ускладнює ситуацію, оскільки лише 21% постраждалих унаслідок сексуального насильства звертаються до поліції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter