В Афганістані таліби пострілами розігнали протестувальників та побили журналістів

Дата: 07 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У столиці Афганістану Кабулі бойовики ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” пострілами розігнали протестувальників біля посольства Пакистану та заарештували кількох афганських журналістів, які висвітлювали демонстрацію.

Про це повідомляє The Associated Press із посиланням на свідків та афганські ЗМІ.

Джерело: Twitter @Shahbaz68869751

Учасники акції протесту звинуватили Пакистан у втручанні справи Афганістану, зокрема в підтримці Ісламабадом останнього наступу талібів, під час якого взято під контроль провінцію Панджшер.

Також невдоволення мітингувальників спричинив візит на запрошення талібів до Афганістану  очільника міжвідомчої розвідки Пакистану Фаїза Хаміда.

Один з афганських журналістів, якого таліби затримали та пізніше відпустили, розповів The Associated Press, що його покарали за висвітлення протесту. За його словами, бойовики кинули його обличчям на землю й примусили вибачитися за те, що висвітлював протест, уточнив він.

“Журналістика в Афганістані стає дедалі небезпечнішою”, – додав медійник.

Загалом, за даними повідомлень у соцмережах, таліби затримали близько десяти журналістів, зокрема оператора телеканалу TOLO News Вахіда Ахмаді. Згодом усіх їх відпустили, але “попередили”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Афганістані “Талібан” накладає дуже жорсткі обмеження на всі, навіть неофіційні, ЗМІ, хоча публічно зобов’язався захищати журналістів і поважати свободу преси.

Зокрема, багато місцевих мовників із приходом талібів були змушені зупинити частину програм, оскільки ті наказали їм “поважати ісламське законодавство – шаріат”. Водночас деякі журналісти заявляли, що вимушені відрощувати бороду та носити традиційне вбрання як запобіжний захід.

Також таліби заявляли, що місцеві жінки-журналістки повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази. Проте правозахисна організація “Репортери без кордонів” песимістично оцінила такі заяви.

Нагадаємо, що таліби захопили столицю Афганістану на тлі виведення американських військових 15 серпня. Згодом вони заявили про “завершення війни” в країні.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter