Уряд за шість років хоче довести частку зеленої енергетики до 27%

Дата: 13 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів ухвалив Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року, що передбачає доведення до 27% у валовому кінцевому споживанні частки зеленої енергетики. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: АР

До початку великого російського вторгнення, за оцінками експертів, частка зеленої енергетики в структурі виробництва становила понад 13% та зростала. 

Посадовці кажуть, що ухвалений документ чітко корелюється з європейськими нормами та стандартами. Загалом у ньому 38 заходів. 

Також уряд ухвалив документ, що впроваджує практику пілотних аукціонів щодо розподілу квот підтримки виробників відновлювальних джерел енергії. Йдеться про енергію сонця, вітру, біогазу, а також мікро- та малі гідроелектростанції. До прикладу, у Житомирі в експериментальному режимі вже запрацював сміттєпереробний завод, що утворює зі сміття біопаливо, яке потім закуповують цементні заводи.

Повноцінно систему пілотних аукціонів щодо розподілу квот планують запустити наступного року. 

Україна входить до десятка країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. Повномасштабне російське вторгнення лише погіршило ситуацію з екологією. 

Нагадаємо, що в уряді планують створити до 4,2 мільйона “зелених робочих місць”, компенсуючи втрати від війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter