Уночі в Криму за пісню “Червона калина” арештували та оштрафували ще двох гостей кримськотатарського весілля

Дата: 14 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає себе “Бахчисарайським районним судом”, близько 22-ї години 13 вересня розглянуло адміністративні протоколи щодо двох жінок, які були на кримськотатарському весіллі 10 вересня, де виконувалась українська пісня “Червона калина”. Обидві були визнані винними в нібито адмінправопорушеннях.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес”

 

Лілію Абдуллаєву незаконне формування відправило під арешт на 10 діб, а Лілі Сайфулаєвій призначило штраф у 50 тисяч рублів.

Обох жінок звинуватили в тому ж, що й двох попередніх учасників весілля, – публічні дії з дискредитації російської армії (ст. 20.3.3 КпАП) і пропаганда ідеології організації, діяльність якої заборонено в Росії (ст. 20.3 КпАП).

Звинувачення за статтею 20.3, яке передбачає арешт, стало можливим завдяки висновкам фахівця про те, що слова з пісні “Червона калина” є гаслом організації ОУН, яку заборонено на території Росії.  

Виданню вдалося з’ясувати, що в незаконному переслідуванні громадян України взяв участь вчитель історії Сімферопольської гімназії №1 ім. К. Д. Ушинського Дмитро Олександрович Борисов, який склав такий висновок. Раніше він неодноразово давав інтерв’ю з вираженою антиукраїнською позицією.

Обидва засідання пройшли в закритому режимі. На сторінці незаконного формування не було інформації про місце та час розгляду.

Нагадаємо, раніше в цьому ж суді були заарештовані Ахтем Гемеджі та Ельвіра Абдуллаєва за те, що перший як діджей поставив, а друга як організатор допустила звучання української пісні.

Як повідомлялося, підконтрольна Москві влада Бахчисарая закрила “на перевірку” ресторан “Арпат”, де на весіллі 10 вересня звучали українські пісні. 

“На сьогодні відповідні служби, зокрема адміністрація, збирають інформацію, проводять перевірки. Служби у своєму напрямі дадуть оцінку цій ситуації як щодо суб’єкта господарювання, що веде діяльність, так і щодо всіх осіб, які брали участь у цьому заході”, – цитують так званого “заступника глави адміністрації” Бахчисарая Арсена Аблаєва російський державний телеканал “Миллет”.

Власник ресторану “Арпат” публічно перепросив за інцидент.

“У моєму закладі пролунала неправильна, погана музика. Я перепрошую за те, що недогледів. Я підтримую нашого президента та главу Республіки Крим за спецоперацію, я проти фашизму. Щоб це не було просто словами, я готовий фінансово підтримати наших бійців, які проводять спецоперацію в Україні”, – заявив він.

Напередодні так званий “віцепрем’єр уряду Криму” Михайло Назаров заявив, що на чотирьох учасників весілля в Бахчисараї, де виконували “гімн забороненої в Росії терористичної організації “Азов”, складено адміністративні протоколи, а рішення про провину ухвалить суд. Він висловив упевненість, що кількість притягнутих до відповідальності збільшиться.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим відзначає “космічну швидкість” окупаційних “судів” – наприклад, справу Ахтема Гемеджи подали до так званого “суду”, розглянули та вручили вже готову постанову за 57 хвилин.

Відомо, що проросійські пабліки виклали особисті дані діджея, співака, музиканта, весільного оператора, наречених і тамади.

Такі дії окупантів спрямовані в першу чергу на переслідування та залякування найбільш проукраїнсько налаштованої групи населення окупованого Криму – кримських татар. Із 5 окупаційних "суддів" четверо – колишні українські судді, які після подій 2014 року почали працювати на окупантів.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим

У представництві президента зазначили, що, зокрема, ця українська пісня лунає на площах Парижу, Нью-Йорку, Берліну та інших столиць світу – “і тільки в окупованому Криму людей судять за танці чи виконання української музики”.

“Вкотре закликаємо російську федерацію припинити хвилю репресій та відмовитися від системних переслідувань і каральних практик у тимчасово окупованому Криму щодо громадян України за їхні погляди, позицію та переконання. Вам не вдасться залякати український народ своїми злочинними переслідуваннями, а вільні люди ніколи не схиляться перед окупантом”, – мовиться у повідомленні. 

Відомство висловило підтримку затриманим та їхнім родинам і наголосило, що деокупація Криму вже близько, а отже всі винні у цих та інших злочинах будуть притягнуті до відповідальності.

Нагадаємо, 10 вересня в тимчасово окупованому Криму на весіллі місцевих мешканців увімкнули “Ой у лузі червона калина”. у У своєму телеграм-каналі відео опублікував проросійський кримський блогер Олександр Таліпов. Раніше Таліпов також опублікував відео іншого весілля в Сімферополі, на якому грала пісня-переможниця Євробачення-2022 “Stefania” гурту Kalush.

На це відео також відреагував кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов. У своєму відеозверненні він висловив погрозу кримчанам кримінальною відповідальністю за “націоналістичні гасла та пісні” на публічних заходах. Водночас він знову висловився щодо політики видворення кримчан з півострова. 

 

Як відомо, за пів року в тимчасово окупованому Криму незаконні формування, що називають себе “судами”, розглянули 109 справ про нібито “дискредитацію Збройних сил РФ”.

Раніше ZMINA окреслила факти висловлювань із боку кримчан незгоди з війною Росії проти України, через які їх переслідує окупаційна влада на півострові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter