У Криму “суд” арештував діджея та організаторку весілля через пісню “Червона калина”

Дата: 13 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає себе “Бахчисарайським районним судом”, розглянуло два протоколи про нібито адміністративне правопорушення щодо Ахтема Гемеджі, який був діджеєм на кримськотатарському весіллі в ресторані “Арпат” та поставив українську пісню “Ой у лузі червона калина”, а також щодо організаторки весілля Ельвіри Абдуллаєвої.

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес“.

 

Незаконний “суддя” Василь Кошелев визнав чоловіка винним та призначив покарання за однією статтею у вигляді штрафу в розмірі 30 тисяч рублів, а за іншою – 10 діб адміністративного арешту.

Видання повідомляє, що діджея звинуватили в тому, що він, поставивши пісню зі словами “визволяти братів-українців з московських кайдан”, чим, на думку незаконного формування, публічно дискредитував окупаційні війська, оскільки сама пісня використовується в період великої війни “українськими націоналістами”.

Друге обвинувачення стосувалося того, що нібито пісня є гімном ОУН і заборонена на території Російської Федерації.

Крім того, незаконне формування визнало винним організаторку весілля в порушенні двох статей кодексу про адміністративне правопорушення: ст. 20.3.3 (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних сил Росії”) та 20.3 (“пропаганда, публічне демонстрування атрибутики чи символіки екстремістських організацій або інших атрибутики чи символіки, громадське демонстрування яких заборонено”).

За першою статтею колишній український суддя Ігор Янін, який перейшов на бік Росії, призначив штраф у розмірі 30 тисяч рублів, а за другою – п’ять діб адміністративного арешту. 

На засідання не допустили слухачів. На сайті формування немає жодної інформації про час і місце судового засідання, а також про те, хто ухвалив обидві постанови.

Раніше повідомлялося, що підконтрольна Москві влада Бахчисарая закрила “на перевірку” ресторан “Арпат”, де на весіллі 10 вересня звучали українські пісні. 

“На сьогодні відповідні служби, зокрема адміністрація, збирають інформацію, проводять перевірки. Служби у своєму напрямі дадуть оцінку цій ситуації як щодо суб’єкта господарювання, що веде діяльність, так і щодо всіх осіб, які брали участь у цьому заході”, – цитують так званого “заступника глави адміністрації” Бахчисарая Арсена Аблаєва російський державний телеканал “Миллет”.

Власник ресторану “Арпат” публічно вибачився за інцидент.

“У моєму закладі пролунала неправильна, погана музика. Я перепрошую за те, що недогледів. Я підтримую нашого президента та главу республіки Крим за спецоперацію, я проти фашизму. Щоби це не було просто словами, я готовий фінансово підтримати наших бійців, які проводять спецоперацію в Україні”, – заявив він.

Напередодні так званий “віце-прем’єр уряду Криму” Михайло Назаров заявив, що на чотирьох учасників весілля у Бахчисараї, де виконували “гімн забороненої в Росії терористичної організації “Азов”, складено адміністративні протоколи, а рішення про провину прийме суд. Він висловив упевненість, що кількість притягнутих до відповідальності збільшиться.

Нагадаємо, 10 вересня в тимчасово окупованому Криму на весіллі місцевих мешканців увімкнули “Ой у лузі червона калина”. Відео танців під українську пісню потрапило до мережі та викликало істерику в окупантів.

У російських телеграм-каналах почали поширювати запис та шукати людей, які присутні на відео.

На це відео також відреагував кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов. У своєму відеозверненні він висловив погрозу кримчанам кримінальною відповідальністю за “націоналістичні гасла та пісні” на публічних заходах. Водночас він знову висловився щодо політики видворення кримчан з півострова. 

 

Як відомо, за пів року в тимчасово окупованому Криму незаконні формування, що називають себе “судами”, розглянули 109 справ про нібито “дискредитацію Збройних сил РФ”.

Раніше ZMINA окреслила факти висловлювань із боку кримчан незгоди з війною Росії проти України, через які їх переслідує окупаційна влада на півострові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter