Умовне покарання отримав адвокат, причетний до схеми продажу немовлят за кордон

Дата: 17 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Оболонський районний суд міста Києва затвердив угоду щодо адвоката звинуваченого у вербуванні людини з метою експлуатації, вчиненому злочинною організацією.

Увагу на вирок звернув “Судовий репортер”. 

Правоохоронці проводять обшук у 2023 році в одному з медичних центрів, причетних до схеми

Про викриття схеми продажу немовлят за кордон правоохоронці повідомили торік. Тоді в межах слідства затримали щонайменше 13 людей, серед яких були керівники медзакладів з репродуктивної медицини в Києві та Харкові, а також адвокат, перекладач, менеджер та медперсонал. 

Учасники схеми підшуковували жінок у скрутному становищі, які погоджувалися стати сурогатними матерями. За це їм обіцяли 12 тисяч євро, а дітей продавали за суми до 70 тисяч євро. Судячи з матеріалів справи, клієнтами були чоловіки-іноземці, які перебувають в одностатевих відносинах, а також громадяни країн, у яких сурогатне материнство заборонено. 

Правоохоронці казали, що вдалося встановити щонайменше дев’ять немовлят, яких незаконно вивезли з України. 

Засуджений адвокат разом з перекладачем переконував іноземців у законності процедури й після народження дитини обіцяв підготувати необхідний пакет документів для вивезення немовляти за межі території України.

Адвоката засудили до п’яти років позбавлення волі умовно, звільнивши з іспитовим строком три роки. Свідоцтво про право на ведення адвокатської діяльності йому у вересні 2002 року видала Рада адвокатів Харківської області.

Раніше аналогічну угоду суд затвердив стосовно жінки, яка була менеджеркою і консультувала майбутніх сурогатних матерів, складала договори про виношування дитини та інше.

Нагадаємо, що торгівля людьми в Україні залишається серйозною проблемою, але досі суди ефективно не карають винних у причетності до сучасного рабства. Засуджені зазвичай не отримують тюремного строку за свої злочини.

 Фотографія обкладинки: AFP 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter