Ультраправі дедалі частіше нападають на ЛГБТ-активістів в Україні, бо поліція не реагує – правозахисники

Дата: 29 Липня 2021
A+ A- Підписатися

За перше півріччя 2021 року Центр прав людини ZMINA зафіксував сім випадків переслідувань окремих ЛГБТ-активістів та перешкоджань діяльності ЛГБТ-організацій. Саме ЛГБТ-активізм за весь час спостереження за ситуацією щодо нападів на правозахисників та громадських активістів уперше став найнебезпечнішим видом громадської діяльності. 

Про це йшлося під час пресконференції “Нова хвиля злочинів ненависті: чому на ЛГБТ-активістів досі нападають та що має вдіяти держава?”. 

Як зауважила координаторка проєктів ZMINA Людмила Янкіна, ЛГБТ-активістам зривають заходи, нападають на них та їхні офіси. Крім того, активістів переслідують та погрожують їм у соціальних мережах, оприлюднюють їхню особисту і контактну інформацію. 

“Усі випадки переслідування скоїли представники ультраправих угруповань, які відкрито у своїх соціальних мережах та телеграм-каналах оголошували про насильницькі наміри”, сказала  Янкіна.

За останні пів року особливого тиску та залякувань зазнали офіси Асоціації ЛГБТ “Ліга” в Миколаєві та Одесі. Загалом організація отримує погрози ще з минулого року. 

Раніше, як повідомив керівник асоціації Олег Альохін, невідомі приходили й розповідали орендарям сусідніх офісних приміщень, зокрема закладу харчування, що “щось робитимуть”, щоб позбавити їх сусідства з ЛГБТ-організацією. До цього “Ліга” декілька разів отримувала листи з погрозами підірвати їхній офіс у Миколаєві.

Нещодавно офіс організації в Одесі також заклеїли гомофобними листівками праворадикального угруповання “Традиція і порядок”. Перед цим, увечері 29 травня, група із семи невідомих молодиків закидала приміщення камінням та розбила два вікна.  

Очільник організації каже, що поліція не реєструвала заяв за низкою інцидентів та в жодному з тих, за якими все ж відкрила провадження, не визнала “Лігу” потерпілою стороною.  

“Ми вкотре наголошуємо, що безкарність породжує насильство. Доки Національна поліція України вибірково дивитиметься на злочини крізь пальці, нашу країну чекатиме далеко не світле майбутнє. У руках дітей наше майбутнє. А хто стоїть за діями цих дітей, які приходять до нас вчиняти злочини? Хто покриває ці злочини, ховаючи справи “в стіл” та всіма силами зупиняючи розслідування? прокоментував Альохін.

Ультраправої агресії також зазнавали представниці ЛГБТ-організації “Інсайт”, зокрема на своїх заходах, присвячених захисту прав ЛГБТ та жінок.

29 травня 2021 року в Києві група агресивних людей, перелізши через паркан, незаконно проникла на подію, яка відбувалася на подвір’ї “Інсайту”, і намагалася її зірвати. За словами представників організації, нападників було близько 30. Дехто мав із собою металеві палиці. Молодики вигукували гомофобні образи й погрози. Того ж дня в Одесі група осіб намагалася зірвати феміністичну дискусію, організовану “Інсайтом”.

“Радикальні угрупування, відчуваючи свою безкарність, активізувалися. Ба більше, вони відкрито оприлюднюють у своїх соцмережах “звіти” про напади. І поліція виявляє повне небажання займатися такими справами. Під час нашої останньої зустрічі з поліцією на наше запитання, що можна зробити, щоб зменшити кількість нападів, ми почули: “Скажіть молоді (тим, хто зазнає нападів), щоб не ходила в місця, де б’ють”, розповіла адвокатка “Інсайту” Оксана Гузь.

Постраждалі активісти повідомляють, що поліція продовжує реєструвати заяви про злочини від них як звернення громадян, не починаючи провадження, або закриває провадження, бо не може встановити нападників. Крім того, за словами активістів, гомофобні напади поліція не кваліфікує за єдиною наявною для цього статтею 161 Кримінального кодексу України (“Порушення рівноправності громадян”), яка передбачає відповідальність за злочини на ґрунті ненависті. А якщо таке провадження починають, то велика ймовірність, що воно “зависне в повітрі”.

Представник Мережі параюристів Євген Білоцький водночас наголосив, що стаття 161 майже “мертва” та не дає правоохоронцям інструментів для розслідування злочинів ненависті саме щодо ЛГБТ. Тож, додав він, гомофоби продовжують скоювати напади не лише на активістів, але й на людей, які мають “інший” вигляд, та на ЛГБТ-організації.

Правозахисники наголошують, що влада має створити ефективну систему покарання за скоєння злочинів на ґрунті нетерпимості щодо ЛГБТ і, зокрема, ухвалити законопроєкт №5488. 

“Цей законопроєкт закладає важливі умови для ефективного реагування та притягнення до відповідальності за скоєння злочинів ненависті, зокрема за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Ухвалення документа розширить перелік категорій злочинів, які можуть кваліфікуватися як злочини нетерпимості, та зможе стати точкою відновлення довіри дискримінованих груп до правоохоронної системи та системи правосуддя в Україні”, зауважила аналітикиня з питань злочинів на ґрунті ненависті Конгресу національних громад України та голова ГО “Театр змін” Яна Салахова. 

Фото обкладинки: Національна поліція України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter