У суботу в Одесі та Києві праворадикали зірвали два заходи та напали на офіс ЛГБТ-організації

Дата: 31 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Минулої суботи, 29 травня, представники праворадикального угруповання “Традиція і порядок” зірвали заходи ЛГБТ-організації “Інсайт” в Одесі та Києві. Того ж дня проти ночі невідомі молодики закидали камінням одеський офіс Асоціації ЛГБТ “Ліга”. 

Про це ZMINA повідомили потерпілі. 

Фото з фейсбук-сторінки Олени Шевченко

Як розповіла Олена Шевченко, очільниця ЛГБТ-організації “Інсайт”, минулої суботи в одеському готелі “Моцарт” мала відбутися лекція про фемінізм та ґендерно зумовлене насильство. Однак ще на етапі онлайн-реєстрації невідомі особи писали погрози на адресу події. Також на неї під своїм іменем зареєструвався очільник угрупування “Традиція і порядок” в Одесі Ілля Попков

Читайте також: Традиція і підлітки: як після зриву прайду в Одесі продовжують протидіяти ЛГБТ

З огляду на це, організаторки заздалегідь повідомили Головне управління Національної поліції про ймовірність нападу – там запевнили, що передадуть інформацію до правоохоронців в Одесі. Однак цього не зробили.  

За декілька годин до початку лекції під готелем почали збиратися молодики. Згодом близько 20 осіб спробували пройти в приміщення готелю. Утім, охорона, на прохання організаторок, відповідала, що події, про яку у них запитували, немає. 

О 19:00 молодики навалою побігли до зали, де була запланована лекція, каже очільниця Інсайту. 

“Ми намагалися з колежанкою зупинити їх у дверях, викликали поліцію. За 13 хвилин після дзвінка приїхало двоє правоохоронців. У цей час молодики зайняли все приміщення. Перед цим ми відвели учасників та учасниць заходу до безпечного місця. Молодики кричали поліції, що прийшли послухати лекцію. Нам правоохоронці сказали, що нічого не можуть зробити, бо їх лише двоє та запропонували поїхати з ними писати заяву. У відділку однак спочатку її не хотіли приймати”, – говорить Шевченко. 

Після того, як вона з колежанкою поїхала до відділку, молодики організовано пішли. Водночас на місце події прибули декілька машин спецпризначенців. Лекцію того вечора все ж провели. 

Цього ж дня представники “Традиції і порядку” незаконно потрапили на територію офісу Інсайту в Києві під час запланованого там заходу, розказала ZMINA юристка організації Анна Литвинова. 

Один з молодиків переліз через ворота та відчинив їх для інших, ті зайшлі у двір та посідали на розставлені для учасниць та учасників події стільці. 

В Інсайті інцидент розцінюють як спробу залякування. З боку молодиків лунали гомофобні образи та погрози, дехто був у масках та мав при собі металеві палиці, зазначає Литвинова. 

Організаторки викликали поліцію, яка їхала близько 20 хвилин. Водночас молодики з угруповання зняли на відео “промову” під офісом Інсайту та розійшлися ще до прибуття правоохоронців. Литвинова склала заяву до поліції, однак ще невідомо, чи відкрили провадження. 

Проти ночі у суботу семеро невідомих також закидали камінням одеський офіс Асоціації ЛГБТ “Ліга”: там розбили два вікна та пошкодили камеру зовнішнього спостереження. За словами Олега Альохіна, очільника організації, поліція зафіксувала інцидент. Це вже четвертий епізод пошкодження приміщень, які організація орендує в Одесі та Миколаєві – щодо жодного з випадків правоохоронці не провели повноцінного розслідування. Невідомі також систематично погрожують підірвати офіс “Ліги” у Миколаєві. 

Відео з камери спостереження офісу “Ліги”

Альохін також зауважив, що підозрює у суботньому нападі тих, хто зірвали захід “Інсайту” у місті декількома годинами раніше. Він, крім того, повідомив, що невідомі особи залякують орендодавця.

Відповідальність за інцидент взяло на себе праворадикальне угроповання “Небайдужа молодь”. Воно розмістило відеозвіт у своєму телеграм-каналі, де також закликає до насильства над ЛГБТ та анонсувало серію нападів.  

Нагадаємо, що 27 травня у Києві ультраправі молодики зірвали преспоказ документального ЛГБТ-фільму “Будьмо, гей: діалоги про гідність”. Нападники розбили вікна приміщення, де відбувалася подія, закинули до нього фаєри та залили сльозогінним газом.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter