Український підліток посмертно став донором для п’ятьох людей

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Спеціалісти Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. Шалімова разом з лікарями Першого медичного об’єднання Львова виконали трансплантацію п’ятьом пацієнтам від одного померлого донора.  

Про це розповіли в Першому медичному об’єднанні Львова. 

Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Рішення щодо посмертного донорства ухвалили батьки 15-річного хлопчика, який загинув через ушкодження мозку. Завдяки цьому рішенню вдалося врятувати: 

  • однорічного Луку з Житомирщини, у якого поступово відмовляла печінка, тож йому пересадили частину донорської; 
  • 20-річного чоловіка з Винників, якому пересадили більшу частину печінки донора; 
  • 11-річного Влада з Тернопільщини, серце якого було втричі збільшене та заледве вміщувалося в грудній клітці, тож йому пересадили донорське;
  • 12-річному Геннадію з Харкова пересадили нирку;
  • 18-річному Івану з Черкащини також пересадили нирку.

Цікаво, що вперше медики розділили печінку донора на дві частини й успішно пересадили двом пацієнтам. Лікарі кажуть, що минув рівно тиждень після трансплантацій і всі прооперовані почувають себе добре.

Медики висловили співчуття родині загиблого 15-річного хлопчика та подякували батькам за складне рішення. 

Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Дитина стає донором утретє в історії України. До цього, наприклад, чотирирічний хлопчик Юра, якому лікарі констатували смерть мозку внаслідок крововиливу, став донором серця для дівчинки Соломії.

Попри вторгнення росіян кількість трансплантацій, які роблять українські медики, зростає: торік їх провели на 20% більше, ніж роком раніше. Пересадили, зокрема, 275 нирок, 74 печінки, 35 сердець, а найбільше операцій провели в Першому медичному об’єднанні Львова, Національному інституті хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова та клініці “Оберіг”.

Цього року лікарі в Україні встигли провести вже понад 250 трансплантацій, а кількість операцій від померлого донора зростає й становить понад 62% із загальної.

Нагадаємо, що українські лікарі проводять трансплантації з 1999 року, однак тільки наприкінці грудня 2020-го уряд затвердив порядок, за яким повнолітні можуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті.

Якщо ви хочете стати донором, то прочитайте колонку журналіста ZMINA про те, як він усього за 10 хвилин став посмертним донором. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter