Український ПЕН запустив спецпроєкт про митців та діячів культури, яких вбила Росія

Дата: 24 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Український ПЕН та The Ukrainians Media запустили онлайн-проєкт “Люди культури, яких забрала війна” – це серія текстових портретів, зібраних на окремому сайті.

Про це “Детектору медіа” розповіла комунікаційна менеджерка Українського ПЕН Ганна Устинова.

Вікторія Амеліна – українська письменниця та документаторка російських воєнних злочинів. Отримала важкі поранення 27 червня 2022 року під час обстрілу росіянами Краматорська. За кілька днів, 1 липня, померла попри зусилля лікарів врятувати її. Фото з соцмереж

Спецпроєкт покликаний зберігати пам’ять про людей, яких українська культура втратила у війні, та водночас свідчити про геноцидальні наміри Росії.

За словами Устинової, команда, яка працює над проєктом, вивчає доробок загиблих героїв, спілкується з їхніми близькими та колегами.

Серед людей культури, вбитих під час повномасштабної війни Росії проти України, – десятки письменників, музикантів, акторів, перекладачів, бібліотекарів, художників, скульпторів, фотографів, археологів, диригентів, як чоловіків, так і жінок, написала в колонці кураторка спецпроєкту Саша Довжик.

Серед них є знані й публічні люди, а є відомі лише вузькому колу колег. Проте всіх їх об’єднують дві речі: по-перше, їхня праця творить тканину української культури; по-друге, їх убила Росія.  

Розпочати спецпроєкт спонукала активістів смерть під час російського обстрілу письменниці та документаторки російських воєнних злочинів Вікторії Амеліної. У передмові до окупаційного щоденника закатованого росіянами Володимира Вакуленка вона написала: “Поки письменника читають, він живий”.

Спецпроєкт доступний українською та англійською мовами. Ілюстрації до нього створює Дарія Ковтун. Над текстовими портретами працюють авторки Саша Довжик, Олена Козар, Мар’яна Матвейчук, Ганна Устинова.

На сайті проєкту вже є п’ять есеїв — історії про Вікторію Амеліну, фотографа Дениса Кривого, історика В’ячеслава Зайцева, диригента Костянтина Старовицького та дослідницю української кухні Ольгу Павленко-Кольорово

Спецпроєкт “Люди культури, яких забрала війна” втілюється за підтримки Національного фонду демократії (NED). 

За даними українського ПЕН, від початку повномасштабної війни станом на 24 листопада загинуло щонайменше 76 українських діячів культури. Ці дані доступні у моніторингу за 2022 рік та 2023 рік і постійно оновлюються. 

У ПЕН наголосили, що це неофіційний моніторинг й загиблих митців більше, ніж відомо назагал. Проте команда не має повних даних через відсутність інформації з окупованих територій України. 

Нагадаємо, що минулого року в Україні створили Фонд пам’яті журналістів, загиблих під час повномасштабного вторгнення Росії. Його діяльність спрямована на допомогу родинам медійників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter