Українських педагогів змушують повертатися працювати на території, де недавно йшли бої – Омбудсман

Дата: 14 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На територіях, де нещодавно велися бойові дії, місцева влада та керівники освітніх закладів змушують повертатися на очну роботу педагогів, погрожуючи звільненням у разі відмови. 

Про це у фейсбуку повідомив освітній Омбудсман Сергій Горбачов.

Зруйнована школа у Василькові

Він наголосив, що це неприпустимо, адже вчителі та викладачі закладів освіти мають законне право працювати дистанційно, незалежно від місця перебування.

“Вони (педагоги. – Ред.) повідомляють, що місцева влада та керівники закладів освіти змушують їх під загрозою звільнення повернутися на очну роботу до населених пунктів, де ще зовсім недавно точилися запеклі бої. Одночасно керівники військових адміністрацій у тих же регіонах закликають громадян почекати з поверненням, бо це може бути небезпечним”, – підкреслив Омбудсман.

Наразі не всі освітяни мають можливість дістатися місць, де вони проживали, адже міжміське сполучення відновлено не всюди, а власний транспорт мають не всі.

Крім того, російські окупанти залишають по собі “подарунки” – міни та вибухівки. Горбачов нагадав, що території міст, де точилися запеклі бої, ще надійно не розміновані, а отже навіть дорога додому може нести загрозу для життя.

“Не всі нещодавно звільнені населені пункти надійно забезпечуються харчами та життєво необхідними товарами… Для кожної людини зараз повернення під тиском з безпечного місця – це великий психологічний стрес як для неї, так і для дітей та інших членів сім’ї”, – зазначив освітній Омбудсман.

Він додав, що частина будівель зруйнована, внаслідок чого деякі працівники залишилися без житла – їм просто немає куди повертатися.

Крім того, у звільнених населених пунктах досі тривають ремонтні роботи з відновлення доріг, електро-, водо- та газопостачання. 

Не всі освітяни наразі мають змогу повернутися додому ще й тому, що дехто перебуває за кордоном і швидко приїхати неможливо просто фізично.

За словами міністра освіти та науки Сергія Шкарлета, за кордон через військову агресію Росії виїхало понад 20 тисяч українських вчителів.

Такі дані він озвучив під час єдиного ефіру українських телеканалів 14 квітня.

Маємо інформацію, що майже 22 тисячі вчителів виїхали за кордон“, – зазначив очільник МОН.

Також він додав, що освітяни мають можливість влаштуватися у європейських країнах. Наприклад, вчителі можуть викладати українську мову та історію України, а також вчителювати у суботніх школах.

Раніше ZMINA повідомляла, що у Маріуполі місцеві колаборанти збираються запустити навчальний процес для дітей вже з 1 травня попри обстріли з боку російських військ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter