Окупанти в Маріуполі хочуть всадити за парти дітей уже в травні

Дата: 13 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Маріуполі місцеві колаборанти збираються запустити навчальний процес для дітей вже з 1 травня попри обстріли з боку російських військ. 

Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко

Наслідки російських бомбардувань у Маріуполі

Окупанти, як розповідає Андрющенко, активно намагаються створити картинку відновлення “мирного життя”. Керівник тимчасової окупаційної адміністрації, депутат від ОПЗЖ Костянтин Іващенко, наприклад, розпорядився розчистити центр міста для проведення там параду на 9 травня, а також “призначив” відповідального за сферу освіти, на прізвище Мірошниченко. 

“Дані (цього новопризначеного “посадовця”. – Ред.) уточнюються для повної ідентифікації”, – каже Андрющенко. 

У Маріуполі, де десятки тисяч людей через російські обстріли лишилися без даху над головою, вціліла лише одна школа №53. Саме в ній і планують посадити за парти учнів 4 й 9 класів та випускників шкіл.

“Декілька днів поспіль близько 40 людей, яким пообіцяли оплатити, приводять школу до ладу”, – розповідає радник мера. 

Вибір учнів саме 4, 9 та 11 класів Андрющенко пояснює тим, що окупанти хочуть формальної інтеграції в російську сферу освіти та сферу освіти бойовиків з ОРДЛО. Влада в РФ не приховує, що активно працює над цим питанням. 13 квітня на засіданні Ради Федерації РФ очільниця комітету з науки, освіти та культури Лілія Гумерова повідомила, що щонайменше 2 тисячі вчителів з ОРДЛО відправлять на так звані “курси підвищення кваліфікації”, а для учнів на окупованих територіях уже підготували понад 5 мільйонів російських підручників. 

Окрім цього, вона розповіла про плани запуску спеціальних курсів для українських дітей з вивчення російської мови. 

Одна з пошкоджених унаслідок російських обстрілів шкіл у Маріуполі. Фото: Reuters

На тимчасово захоплених територіях росіяни погрожують учителям, незгодним з окупацією, тиснуть щодо питання “звільнення” й оформлення за новими правилами, а також вчиняють щодо них насильство, зокрема викрадають. Про такі випадки відомо, наприклад, у Мелітополі. 

Окрім цього, з освітнього процесу загарбники вилучають такі предмети, як українська мова, література та історія, а натомість запроваджують інші, що пропагують агресію та ненависть до України. 

Освітній омбудсман Сергій Горбачов раніше наголошував, що освітяни одними з перших відчули на собі “російський світ”. Для того щоб уберегти дітей від такого впливу, він радив учителям за можливості організувати дистанційне навчання, однак робити це просив приховано. Для цього можна використовувати національну електронну платформу “Всеукраїнська школа онлайн” або ж навчатися в приватних школах, які надали безплатний доступ до навчання на своїх платформах.

“Заспокойте учнів, поясніть їм, що, якщо вони не мають можливості продовжити навчання з певних причин, вони можуть надолужити його згодом. Головне зараз для дітей, які знаходяться на окупованих територіях та в зоні бойових дій, – це зберегти їхнє життя та здоров’я”, – казав Горбачов.

Водночас українську владу Горбачов закликав надати більше підтримки тим працівникам сфери освіти, які фактично опинились у заручниках у росіян, але не зраджують Україні.

Нагадаємо, що, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, на територіях, тимчасово окупованих російськими військами, загарбники змушують дітей розпочати навчання в районах на межі ведення бойових дій. У такий спосіб їх роблять живим щитом для військ агресора.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ майже 51 тисяча українських учнів стали переселенцями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter