Українських і західних журналістів не пустили на Запорізьку АЕС, росіяни пройшли на станцію вільно

Дата: 02 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти не пустили на Запорізьку АЕС українських та західних журналістів, які прибули разом з місією МАГАТЕ, тоді як російські пропагандисти потрапили на територію станції вільно.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

Джерело: unian.net

Він уточнив, що була попередня домовленість про обов’язкову присутність журналістів з українських і міжнародних ЗМІ під час візиту експертів на ЗАЕС, щоб світ бачив правду.

“На жаль, цього не зроблено. Хоча обіцяно. На жаль, представники МАГАТЕ не захистили представників незалежних ЗМІ”, – сказав президент.

Окупанти ж організували масовку власних пропагандистів. На жаль, представники МАГАТЕ не захистили представників незалежних ЗМІ, наголосив Зеленський.

Він висловив сподівання, що місія МАГАТЕ “зробить об’єктивні висновки з обставин”, попри те, що росіяни намагатимуться перетворити цей візит “на безплідну екскурсію по станції”.

ЗАЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі, вона була захоплена росіянами на початку березня 2022 року. Російська армія розмістила на території Запорізької АЕС реактивні системи залпового вогню та іншу військову зброю й техніку. З початку серпня прилегла до ЗАЕС територія постійно обстрілюється росіянами. Фахівці заявляють про високий ризик ядерної аварії через постійні обстріли ЗАЕС.

Нагадаємо, що 29 серпня місія МАГАТЕ вирушила на Запорізьку атомну електростанцію, яка перебуває під російською окупацією. Її очолив глава Міжнародного агентства атомної енергії Рафаель Гроссі

Основними цілями місії були оцінювання фізичного збитку, визначення функціональності систем безпеки та охорони, оцінювання умов для персоналу, а також виконання термінових заходів щодо гарантування безпеки.

2 вересня Гроссі заявив про завершення свого “довгоочікуваного” візиту на Запорізьку АЕС та встановлення постійної присутності агентства на станції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter