МАГАТЕ залишила на Запорізькій АЕС пʼятьох представників та хоче встановити на станції свою постійну присутність

Дата: 02 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив про завершення свого “довгоочікуваного” візиту на Запорізьку АЕС та встановлення постійної присутності агентства на станції. 

Про це він повідомив вчора у своєму твіттері. 

Рафаель Гроссі та Герман Галущенко. Фото: Міністерство енергетики України

“Я щойно завершив перший тур ключовими місцями, які ми хотіли побачити в цьому першому підході до всього об’єкта. Звичайно, багато чого ще потрібно зробити. Моя команда залишається, і, що більш важливо і що найважливіше, ми встановлюємо нашу постійну присутність зі сторони МАГАТЕ тут”, – сказав він на відео із ЗАЕС.

Разом із Гроссі вчора зі станції виїхала більшість членів делегації. За даними “Енергоатома”, на ЗАЕС залишилися п’ять представників місії МАГАТЕ, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції. 

Водночас міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону наголосив, що ключовим моментом у діяльності місії МАГАТЕ на окупованій ЗАЕС буде робота тієї її частини, яка залишилася на станції та продовжить своє перебування протягом трьох-чотирьох днів.

За його словами, представники місії, які залишилися, мають детальний перелік питань, які вони повинні вивчити.

“Спілкування з персоналом – це вкрай важлива річ. Нам дуже хотілося б, щоб це було зроблено без тиску з боку окупантів. Ми обговорили з Гроссі, що це важливо, щоб такі речі промовлялися віч-на-віч”, – пояснив міністр.

Крім того, за словами Галущенка, місія МАГАТЕ має заявити про те, що наявність військових та зброї на станції дійсно є загрозою ядерній безпеці. 

Нагадаємо, що основними цілями місії є оцінювання фізичного збитку, визначення функціональності систем безпеки та охорони, оцінювання умов персоналу, а також виконання термінових заходів щодо гарантування безпеки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter