Українські компанії “Нова пошта”, Sense Bank та Vodafone повідомили про глобальний технічний збій

Дата: 19 Липня 2024
A+ A- Підписатися

19 липня, у пʼятницю, низка українських компаній – “Нова пошта”, Sense Bank і Vodafone – повідомили про проблеми у роботі, повʼязані з масштабним технічним збоєм.

Про це пише Інститут масової інформації.

У “Новій пошті” пояснили, що виник технічний збій у системі обслуговування клієнтів через деякі програмні оновлення. Наразі робота всіх клієнтських систем та сервісів відновлена.

Sense Bank також зазнав збоїв, але вже відновив свої системи. У банку зазначили, що технічні труднощі, з якими вони зіткнулися вранці, успішно подолано, і всі цифрові сервіси та функції працюють у звичному режимі. У компанії запевнили, що всі кошти та дані в безпеці, збій не пов’язаний з DDoS-атакою чи іншими ворожими діями, а причина інциденту полягає у світовому IT-збої, пов’язаному з взаємодією антивірусу Crowdstrike та Windows.

У Vodafone також розповіли, що вранці 19 липня протягом години були складнощі з отриманням послуг у частини абонентів по всій Україні. Фахівці компанії швидко відреагували, і з 9:20 надання основних послуг почало відновлюватися. Причиною став збій у роботі глобальних інформаційних систем, який вплинув на інфраструктуру багатьох компаній світу.

Водночас “Радіо Свобода” пише, що один з найбільших телевізійних новинних каналів Британії Sky News не може вести пряму трансляцію через технічні проблеми.

Також про збої у роботі повідомили такі американські компанії як American Airlines, United Airlines і Delta Airlines. Аеропорт Берліна заявив про затримку реєстрації на рейси через технічні несправності.

Нагадаємо, що 12 грудня минулого року в роботі одного з найбільших мобільних операторів України “Київстар” стався технічний збій. Згодом у компанії заявили, що стали жертвою “потужної хакерської атаки”.

За інформацією генерального директора компанії Олександра Комарова, внаслідок втручання зловмисників частина віртуальної ІТ-інфраструктури компанії зруйнована. Він пояснив, що під “пошкодженням ІТ-інфраструктури” мається на увазі, приміром, коли IT-спеціалісти компанії не мають доступу до внутрішніх систем.

Збій вплинув на зв’язок, роботу банківських терміналів та автоматичні системи в деяких регіонах, наприклад, оповіщення чи вимкнення вуличного світла вранці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter