Українські діти, які через війну переїхали до Уельсу, за 11 тижнів вивчили валлійську мову

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Діти, які змушені були виїхати з України через повномасштабну війну, вивчають валлійську мову, щоб краще освоїтися в громадах на острові Англсі. Софія, Наталія та Данило з вересня щодня відвідують спеціалізовані уроки в Уельсі в школі Ysgol Moelfre і вже вільно володіють іноземною мовою.

Про це повідомляє ВВС News.

Фото: ВВС News

Восьмирічна Софія з Кривого Рогу розповіла, що їй подобається писати, читати та співати валлійською.

Після 11 тижнів навчання дев’ятирічна Наталя, яка родом з Одеси, майже вільно говорить іноземною мовою. Те, як вона та її друзі вивчили валлійську, вона називає “приголомшливим”.

Одинадцятирічний Данило з Брониці, що на Львівщині, каже, що йому подобається спілкуватися з друзями валлійською.

Англсі має мовну політику, згідно з якою в усіх початкових школах округу викладання ведеться валлійською мовою, а до 11 років усі учні будуть повністю двомовними, тобто знати ще й англійську.

На острові є два спеціалізованих “відділи занурення” у валлійську мову для прискореного навчання учнів, які приїжджають з-за меж Уельсу.

Після завершення 12-тижневого курсу діти повертаються до своїх початкових шкіл і можуть продовжити навчання.

Ейра Оуен, одна з викладачок, каже, що дуже важливо, щоб діти могли побачити іншу культуру на Англсі.

“Те, як ми занурюємо дітей, є дуже ефективним способом навчання, що допомагає дітям розмовляти вільно. Це відбувається в спосіб, який вони не усвідомлюють, граючи в ігри, виступаючи, читаючи реп та співаючи”, – каже вона.

Уряд Уельсу заявив, що продовжує інвестувати у валлійську мову, включно з виділенням 6,6 мільйона фунтів стерлінгів на забезпечення “занурення” до кінця терміну сенату, тобто парламенту Уельсу.

Нагадаємо, що в липні у Варшаві відбулося відкриття Українського освітнього хабу. Українці отримали в освітньому хабі Польщі такі безоплатні можливості, як навчання в українській школі, опанування IT-професій і гнучких навичок (soft skills), навчання українській, польській і англійській мовам, профорієнтація за допомогою штучного інтелекту, сприяння в працевлаштуванні, екскурсії тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter