Українська журналістка Вікторія Рощина була у списках на обмін. Вона померла під час етапування в Лефортово

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконно утримувана Росією українська журналістка Вікторія Рощина була у списках на обмін. Її мали етапувати з Таганрога до московського СІЗО Лефортово. Наразі її смерть підтверджена, але точні обставини невідомі.

Про це повідомили представник ГУР Андрій Юсов у коментарі “Суспільному” та представник Координаційного штабу у телемарафоні. 

Вікторія Рощина. Фото з соцмереж

“Вікторія Рощина, незаконно утримувана РФ громадянка України, була у відповідних базах, реєстрах з українського боку. Координаційний штаб робив все можливе, щоб повернути її додому. Її повернення було погоджене, й остання інформація, яка відома, її етапували до “Лефортово” з метою підготовки повернення додому”, — сказав він.

За словами Юсова, українська сторона не коментує, під час якого обміну Рощина мала повернутися додому.

“Найближчим часом вона мала бути вдома, для цього було зроблене все необхідне”, — сказав представник ГУР.

Водночас він заявив, що офіційно Україна не отримувала інформації і підтвердження про смерть журналістки.

“Нам відома інформація про імовірну загибель Вікторії Рощиної. Офіційного підтвердження немає, воно потребує перевірки. Офіційного повідомлення з боку держави-агресора також немає”, — сказав Юсов.

Пізніше представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в ефірі телемарафону підтвердив, що журналістка загинула в російському полоні. Він додав, що про обставини смерті зарано поки говорити.

Яценко розповів, що у Коордштабі знали Вікторію, адже у 2022 році вона робила для них матеріали, тому для них “це надзвичайно сумна новина і для всієї  журналістки теж”.

“Про обставини смерті  зарано говорити, й проводиться відповідна робота, щоб їх встановити. І я думаю, що у будь-якому випадку про ці обставини ми дізнаємося. Також, якщо в цьому є винні, хто спричинився до смерті або загибелі, то вони будуть обов’язково покарані, тому що такі злочини не мають терміну давності”, – відповів Яценко на запитання, чи була смерть Рощиної неприродною.

Також Яценко повідомив, що за даними Коордштабу, в російському полоні близько 25 українських журналістів, є і ті, хто вважається зниклими безвісти. Він запевнив, що робота щодо них ведеться, як і щодо Вікторії теж.

“І те, що її переводили з Таганрога до Москви, це був етап підготовки до звільнення… На жаль, тут ми не встигли”, – додав представник Коордштабу.

Нагадаємо, 16 березня 2022 року стало відомо про затримання журналістки. Її утримували представники російської Федеральної служби безпеки. Тоді вона перебувала в окупованому Бердянську. 22 березня російські військові звільнили Рощину з полону, змусивши записати відео із запереченням претензій до спецслужб РФ. 

3 серпня 2023 року родичі та друзі втратили зв’язок з журналісткою. Вона зникла безвісти під час поїздки на тимчасово окуповані території. 

За даними НСЖУ, щонайменше 28 українських працівників медіа та громадянських журналістів, зокрема в тимчасово окупованому Криму, перебувають у неволі внаслідок незаконних затримань, захоплень у полон, облудних звинувачень і фальсифікованих “судових процесів” російських окупантів на території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter