Українка Марія Суляліна отримала правозахисну премію в Стокгольмі за документування воєнних злочинів проти дітей

Дата: 25 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Голова української правозахисної організації “Альменда” Марія Суляліна отримала премію Civil Rights Defender of The Year 2024 у Швеції. Це нагорода за видатну діяльність у захисті громадянських і політичних прав. 

Про це оголосили на сайті премії.

Марія Суляліна. Фото: hromadske

У 2011 році група правозахисників заснувала організацію, яка отримала назву “Альменда”. Ідея її створення полягала в посиленні просвіти з культури демократії, культури миру, прав людини та медіаграмотності серед освітян і молоді України і зокрема Криму.

Через вторгнення Росії у Крим у 2014 році “Альменда” виїхала з півострова. Суляліній, яка працює в організації з 2013 року, на момент окупації було 18 років, їй довелось залишити рідне місто Ялту.

З 2014-го по 2022 рік організація зосереджувалася на тому, щоб допомагати молоді з окупованих територій переводитись на навчання на підконтрольну уряду України територію та інтегруватися в суспільство.

З початком повномасштабного вторгнення “Альменда” фіксує і документує воєнні злочини щодо дітей. Зокрема, збирає фотографії та відео, проводить інтерв’ю з вчителями та батьками.

Марія Суляліна наразі керує організацією разом з командою з 11 людей.

“Діти на окупованих територіях часто невидимі. Вони не можуть говорити від свого імені, оскільки це небезпечно і може призвести до кримінального переслідування, і вони не дуже захищені. Що вони молодші, то більший вплив на них має пропаганда. Діти – наше майбутнє, і наш обовʼязок – захистити їх від мілітаризації та індоктринації, а також забезпечити, щоб процеси реінтеграції враховували їхні потреби”, – сказала Суляліна.

Нагородою Civil Rights Defender of The Year відзначають видатних правозахисників, котрі, попри ризик для власної безпеки, продовжують боротьбу за громадянські та політичні права. Цю премію вручають з 2013 року. Зокрема, нею відзначали правозахисників із Венесуели, Туреччини та Бірми.

Минулого року премію отримала венесуельська організація Foro Penal, яка, попри величезні ризики, звільнила з вʼязниць тисячі свавільно затриманих протестувальників, активістів та опозиційних політиків.

Нагадаємо, що 19 квітня у Відні ОБСЄ відзначила Кримську правозахисну групу міжнародною нагородою Democracy Defender Award (“Захисник демократії”) за сприяння захисту демократії у світі.

Премію Democracy Defender Award заснували у 1996 році 8 країн-учасниць організації: США, Канада, Чорногорія, Данія, Велика Британія, Швеція, Швейцарія та Нідерланди.

ОБСЄ відзначає цією нагородою тих представників громадськості та правозахисних організацій, які сприяють створенню більш справедливого, безпечного та демократичного світу, заснованого на правилах міжнародного порядку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter