Українцям можуть дозволити вступати до школи не один раз у житті

Дата: 10 Липня 2020
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради внесли законопроєкт про внесення змін до Закону “Про повну загальну середню освіту”, який має узгодити окремі його положення із Конституцією, зокрема прибрати норму про те, що здобуття безоплатної повної загальної середньої освіти можливе лише “один раз у житті”.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Проголосований ще в січні й підписаний президентом Зеленським у березні поточного року закон гарантує зарахування дітей до початкової школи без жодних конкурсів та містить норму, за якою заклад має бути територіально доступним для дітей незалежно від їхнього соціального статусу чи місця народження. Також документ надав можливість дітям з особливими освітніми потребами навчатись у звичайних школах за власною освітньою траєкторією. 

Однак ухвалений закон, за словами ініціаторів законопроєкту №3808, має деякі недоліки, зокрема встановлює обмеження на отримання безоплатної повної загальної середньої освіти лише “один раз у житті”. Наведена редакція, як стверджують автори, не узгоджується з нормами частини третьої статті 53 Конституції України та не враховує правової позиції Конституційного Суду України, який постановив, що “доступність освіти  як  конституційна  гарантія  реалізації права  на  освіту  на принципах  рівності  означає, що нікому  не  може бути  відмовлено  в  праві  на  освіту,  і  держава  має  створити можливості для реалізації цього права”. Також КС роз’яснював, що безоплатність освіти як конституційна гарантія реалізації права на освіту означає можливість її здобуття в державних і комунальних навчальних закладах без внесення плати в будь-якій формі.

Претензії в депутатів спричинили й норми щодо форм власності освітніх закладів. Згідно із законом, вони можуть бути державними, комунальними, приватними та корпоративними. Однак ці новації суперечать положенням Конституції України, Цивільного та Господарського кодексів України, які не передбачають такої форми власності, як корпоративна. 

Також законопроєкт має на меті заборонити примушування педагогічних працівників державних і комунальних закладів освіти до укладання строкових трудових договорів та уточнити вимоги до керівника закладу загальної середньої освіти, зокрема:

  • наявність громадянства України;
  • вільне володіння державною мовою;
  • наявність вищої освіти ступеня не нижче ніж магістр;
  •  стажу педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менш ніж три роки;
  • організаторські здібності;
  • стан фізичного і психічного здоров’я, що не перешкоджає виконанню професійних обов’язків.

Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада внесла зміни до Закону України “Про вищу освіту” та дозволила абітурієнтам з ТОТ вступати до всіх українських вишів без складання ЗНО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter