Україна закликала припинити переслідування журналістів білоруського видання TUT.BY

Дата: 19 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України засудило блокування  незалежного інформаційного ресурсу Білорусі TUT.BY.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко

18 травня видання заблокували на території Білорусі. Генеральна прокуратура країни встановила “численні факти порушень закону про ЗМІ в частині розміщення забороненої інформації в ряді публікацій на інтернет-ресурсі”. Йдеться, зокрема, про повідомлення від імені незареєстрованого фонду BYSOL.

Наразі сайт недоступний і з території інших країн, однак у видання з’явилося “дзеркало“. 

“Засуджуємо блокування владою Білорусі незалежного білоруського медіаресурсу TUT.BY і переслідування його журналістів. TUT.BY відомий високими стандартами журналістики та об’єктивним висвітленням подій. Закликаємо білоруську владу припинити атаки на свободу слова”, – наголосив Ніколенко. 

Починаючи із серпня 2020 року медіа отримало щонайменше чотири попередження через матеріали про фальсифікації на виборах, обшуки у своєї співробітниці, корупцію в Комітеті держконтролю, а також про прохання білоруської митниці підтвердити, що в популярній книжці про Гаррі Поттера немає закликів до повалення влади. За законами республіки позбавити статусу ЗМІ можна вже після двох попереджень. Наприкінці минулого року медіа позбавили цього статусу. 

Окрім цього, білоруські силовики затримували журналістку TUT.BY, яка написала матеріал про загибель 31-річного Романа Бондаренка. Хлопця побили у його дворі тітушки, які приїхали туди зривати біло-червоно-білу символіку. Нещодавно вона вийшла на волю.

Відомо, що портал TUT.BY з’явився в Білорусі в жовтні 2000 року і протягом багатьох років є найвідвідуванішим сайтом білоруського інтернету. Так, згідно зі статистикою, наведеною на сайті, медіа охоплює понад 60% користувачів інтернету в країні. 

Нагадаємо, що влада Білорусі раніше ухвалила низку поправок до законодавства, які можуть серйозно погіршити стан свободи преси в країні. Серед нововведень дозвіл міністерству інформації заблокувати роботу ЗМІ або інтернет-ресурсу без постанови суду, якщо ті раніше отримували попередження, заборона новинним організаціям і вебсайтам публікувати результати опитувань щодо політичних, соціальних або виборчих питань, якщо ці опитування проводилися без державної акредитації тощо.

З початку масових протестів, що спалахнули в сусідній країні в серпні минулого року, влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі білорусів, зокрема й журналістів. За ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.BY, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter