Україна вимагає від РФ списків загиблих і поранених військовополонених в Оленівці

Дата: 30 Липня 2022
A+ A- Підписатися
Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими вимагає від російської сторони надати списки загиблих і поранених українських військових, які перебували в колонії Оленівки.
 
Про це йдеться у повідомлення штабу.
 
Скриншот з відео пропагандистів

Там повідомили, що 29 липня, одразу після появи інформації про вбивство українських захисників в Оленівці, штаб звернувся до представників РФ з вимогою надати списки всіх загиблих і поранених внаслідок теракту. Також окупантів закликали надати належну медичну допомогу всім пораненим, а тіла загиблих повернути для належного поховання. Жодної відповіді досі не було.

Попри це росіяни у соцмережах вже поширювали списки, в котрих, як зазначається, йдеться про вбитих та поранених в Оленівці. Патронатна служба “Янголи Азову” наголошувала, що не може підтвердити чи спростувати ці повідомлення та зараз перевіряє їх правдивість. 

“Імена поранених та загиблих в Оленівці ми повідомляємо родинам в індивідуальному порядку. Жодна українська чи міжнародна інституція не може підтвердити, чи спростувати списки, розміщені в російських ЗМІ”, зазначили там.

У Координаційному штабі наголосили, що Міжнародний комітет Червоного Хреста та Організація об’єднаних націй, які виступали гарантами збереження життя та здоров’я українських військовополонених, мають негайно ініціювати міжнародне розслідування злочину та домагатися покарання всіх причетних. Окрім того, необхідно провести міжнародну інспекції щодо перевірки умов утримання українських військовополонених.

Як відомо, українська сторона розпочала процедуру повернення тіл загиблих військовополонених, яких окупанти утримували в Оленівській колонії на Донеччині. Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець направив відповідний запит щодо повернення тіл загиблих на підконтрольну українській владі територію, щоб родичі могли їх поховати.

Раніше ZMINA повідомляла, що 29 липня патронатна служба “Азову” підтвердила загибель своїх полонених бійців внаслідок обстрілу колонії в окупованій Оленівці Донецької області. Генштаб ЗСУ зазначив, що Росія здійснила артобстріл колонії, щоб приховати катування і вбивства полонених, а також звинуватити ЗСУ у скоєнні “воєнних злочинів”. А за інформацією Медійної ініціативи за права людини, у колонії в Оленівці стався вибух, а не обстріл.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter