Україна стала членом Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини

Дата: 11 Червня 2024
A+ A- Підписатися

11 червня, у вівторок, Україну вперше обрали до Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини на чотири роки. Рішення ухвалили під час 10-ї сесії Генеральної асамблеї держав-учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, що відбулася в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

“Обрання до складу Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини – це історична подія для України, важливий крок в охороні нематеріальної культурної спадщини. Висловлюємо щиру вдячність державам-учасницям Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини за підтримку України в цьому важливому питанні”, – заявила Анастасія Бондар, заступниця міністра культури та інформаційної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Вона наголосила, що Україна у своїй діяльності неухильно дотримуватиметься духу й ідей конвенції, поділяючи її цінності.

“Ми прагнутимемо підвищувати повагу до живої спадщини, приділяти максимум уваги до охорони нематеріальної культурної спадщини України, яка є складовою національної безпеки, побудови сталого миру та культурної злагоди, а отже – базовим пріоритетом України. Ми ще раз висловлюємо вдячність за підтримку України та нашої культури в складний час та довіру, виявлену нам, яку ми вважаємо великою відповідальністю”, – додала посадовиця.

Україна подала свою кандидатуру наприкінці 2023 року на чотирирічний термін.

Ратифікована Україною у 2008 році Конвенція про охорону нематеріальної культурної спадщини сприяє ефективній охороні культурної спадщини на всіх рівнях, забезпечує повагу до неї, а також підвищує обізнаність про її важливість.

Обрання України до цього комітету впливатиме на формування позитивного іміджу держави та допоможе у виконанні цілей конвенції та зобов’язань, які Україна взяла на себе.

Раніше ZMINA писала, що в період із 24 лютого 2022 до 25 квітня 2024 року РФ зруйнувала або пошкодила 1062 об’єкти культурної спадщини. З них пам’яток національного значення – 123, місцевого значення – 864, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини – 75.

Нагадаємо, що Міністерство культури та інформаційної політики ввело в дослідну експлуатацію інформаційно-комунікаційну систему обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини України “Державний реєстр нерухомих пам’яток”

Фото обкладинки: Свідомі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter