Україна надасть міжнародним організаціям доступ до затриманого бойовика “ЛНР” – МЗС

Дата: 21 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Україна готова надати міжнародним організаціям, зокрема Міжнародному комітету Червоного Хреста, допуск до затриманого російського бойовика Андрія Косяка.

Про це повідомляє Суспільне.

Андрій Косяк. Фото: СБУ

Прессекретар Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко наголосив, що відомство вже доручило посольствам за кордоном детально поінформувати іноземні уряди про докази порушення Росією домовленостей лідерів Нормандського формату, а також участі в збройному конфлікті.

“Міжнародна спільнота має побачити, кого Росія направляє воювати проти українського народу. Затримання Косяка під час виконання розвідувальної операції та його задокументована участь у бойових діях укотре ілюструє відповідальність РФ за ведення міжнародного збройного конфлікту на території нашої держави”, – сказав він. 

Напередодні офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова виступила із заявою, в якій від української влади вимагають допустити до затриманого  Андрія Косяка родом з Алчевська російського консула. Росія наполягає, що чоловік є “представником Луганська” в Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню та розцінюють дії України як порушення наданих членам центру гарантій.

Фото: СБУ

Натомість у СБУ кажуть, що під приводом розмінування Косяк, якого також підозрюють в умисному вбивстві і Справа стосується подій 2010 року., проводив розвідку.  

Згідно з фотографіями, оприлюдненими спецслужбою, російський паспорт Косяк отримав у Ростовській області в лютому 2021 року. 

Нагадаємо, що через затримання Косяка бойовики в окупованій Горлівці майже добу не випускали з готелю, де розташований офіс моніторингової місії ОБСЄ, членів місії. На автомобільних воротах повісили ланцюг із замком та розбили наметове містечко перед будівлею, вимагаючи відпустити бойовика. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter