Україна хоче, щоб МКС висунув звинувачення Росії щодо цивільних заручників

Дата: 22 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Україна вважає, що Міжнародний кримінальний суд мав би висунути звинувачення Росії щодо цивільних заручників. 

Про це каже Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Фото: фейсбук-сторінка Дмитра Лубінця

Росіяни затримують українських громадян на тимчасово окупованих територіях та на території Росії, а деяких з них ще й намагаються протизаконно судити. 

Омбудсман нагадав, що в Україні є громадяни РФ, які засуджені і які відбувають термін покарання за справжні злочини, як от шпигунська діяльність, зокрема й наведення ракет агресора по цивільних об’єктах.

“Ми б вважали доцільним, щоб Міжнародний Кримінальний Суд висунув звинувачення російській стороні з приводу цивільних заручників. На прикладі того, що відбулося стосовно депортації українських дітей. Адже є багато доказів і підстав для відповідних справ”, – каже Лубінець. 

У січні 2023 року під час третього раунду перемовин між російським Омбудсманом Тетяною Москальковою та Лубінцем посадовці говорили про пришвидшення повернення українських військовополонених та звільнення цивільних заручників. Втім, досі російська сторона не надала відповіді щодо понад 1900 зниклих цивільних, про яких повідомила Україна. 

Нагадаємо, що Україна вимагає від МКС видати ордер на арешт голови білоруського Червоного Хреста, причетного до викрадень дітей. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter