Український Омбудсман передав російські стороні списки понад 2000 цивільних, які можуть бути в полоні

Дата: 14 Січня 2023
A+ A- Підписатися
Під час третього раунду перемовин між російським Омбудсманом Тетяною Москальковою та українським Уповноваженим з прав людини Дмитром Лубінцем посадовці говорили про пришвидшення повернення українських військовополонених та звільнення цивільних заручників, яких утримують у РФ.
 
Про це повідомив сам Дмитро Лубінець.
 

За словами українського Омбудсмана, цивільних заручників поділили на такі категорії:

  • затримані Росією з 2014-го року до 24 лютого 2022-го року, в тому числі на території Криму (“бранці Кремля”, 158 осіб);
  • затримані на території Донецької та Луганської областей (373 людини);
  • цивільні заручники, яких Росія затримала і затримує на територіях, що тимчасово перебували чи перебувають під російською окупацією з 24 лютого 2022 року (наприклад у Київській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Херсонській областях). Кількість таких людей, щодо яких офіційно звернулися до нашої інституції, становить більше 20-ти тисяч осіб.

“Під час спілкування домовилися, що РФ на підставі Женевських конвенцій розгляне пропозицію щодо проведення репатріації поранених військовослужбовців. Окрім цього, ми передали списки цивільних осіб (з числа 20-тисяч) щодо яких у нас немає інформації, де вони перебувають, в якому вони стані чи потребують медичної допомоги”, – йдеться у повідомленні.

Омбудсман уточнив, що за основу формування списків взяли віковий ценз та передали перший список осіб, яким виповнилося понад 70 років, а також список громадян України, яким виповнилося більш як 65 років і які перебувають у важкому медичному стані. Таких наразі понад 2000 осіб.

“Попередньо російська сторона погодилася дізнатися, де вони перебувають, в якому стані та чому їх утримують. Перший етап – це отримання інформації від росіян, а далі будемо порушувати питання щодо процедури їхнього повернення. Адже якщо їм не висувають звинувачень, то згідно з Міжнародним гуманітарним правом, РФ їх повинна відпускати. І ми будемо напрацьовувати механізми яким чином повертати наших громадян додому”, – зазначив він.

Крім того, у ході зустрічі сторони обговорили питання повернення до України дітей і відновлення документів.

Російська сторона також повідомила, що на її території перебувають діти, які хочуть повернутися в Україну і за сприяння обох Омбудсманів їх можна буде повернути родичам. При цьому російська сторона не надала особисті дані таких дітей, зауважив Лубінець.

У зв’язку з цим він закликав громадян України, які розшукують дітей, звернутися до нього. Омбудсман пообіцяв скласти список батьків та рідних, які можуть забрати дітей, й далі працювати над їхнім поверненням.

“Ми домовилися, що я такий запит надсилаю російській стороні, а вони формуватимуть свій список та офіційно звернуться до мене, як до Омбудсмана України”, – повідомив Лубінець.

Нагадаємо, 11 січня Дмитро Лубінець та Тетяна Москалькова зустрілися в Туреччині в межах міжнародної конференції “Майбутнє прав людини у 21-му столітті”.

Раніше ZMINA повідомляла, що в червні 2022 російську Уповноважену журналісти ловили на поширенні фейків про військовополонених. Так, Москалькова розповідала про нібито небажання українців повертатися додому з полону. У відповідь на це в українському Міноборони нагадали, що серед російських полонених чимало тих, хто не хоче повертатися до Росії, і ті, на кого там уже надійшли похоронки, а тому ситуація є діаметрально протилежною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter