Українські правозахисники передали в Гаагу звіт про воєнні злочини на Донбасі

Дата: 19 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

22 лютого правозахисники з ГО Truth Hounds презентують звіт, що включає транскордонні атаки з території Росії, удари сторін конфлікту по мирному населенню та використання цивільного населення в якості “живого щита”. Цей звіт уже передали до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Про це в інтерв’ю “Громадському радіо” розповів дослідник і документатор Роман Авраменко.

Звіт присвячений атакам на цивільні об’єкти та цивільну інфраструктуру на сході України. Матеріали для нього збирали протягом із вересня 2015 року до вересня 2017 року. За цей час правозахисники здійснили 24 тижневі польові місії в зону конфлікту на Донбасі, відвідали 39 населених пунктів, опитали 297 свідків і задокументували більше двох сотень атак із використанням артилерії, а також озброєння броньованих машин, танків, БМП, легкого і важкого піхотного озброєння.

“Ми моніторимо ситуацію, читаємо новини. Найкращим джерелом є сайт поліції Донецької області – звіти доволі детальні та оперативні. Після того, як ми набрали певну кількість інформації по конкретному населеному пункту, організовуємо польову місію. Виїжджаємо безпосередньо на місце, де відбувся обстріл, шукаємо свідків, які бачили ці атаки, в цей час не перебували в бомбосховищі, могли дати нам цінну інформацію: що саме відбулося, звідки було чути звуки пострілів, спалахи, скільки часу проходило між звуком пострілу та звуком розриву, які наслідки, жертви, руйнування, які є документи, висновки комісії, яка, наприклад, приходила оцінювати пошкодження цивільного майна. За основу ми беремо покази свідків, детально опитуємо їх”, – розповідає Роман Авраменко.

Правозахисники задокументували всього 208 обстрілів, які призвели до загибелі 100 цивільних, а також поранення 163 мирних мешканців.

“Документування базується на стандартах Міжнародного кримінального суду, для якого ми в першу чергу і збираємо ці докази. Наша задача – щоб Міжнародний кримінальний суд почав офіційне і повне розслідування щодо ситуації в Україні, друга задача – підтвердити наявність конфлікту міжнародного характеру – міжнародного збройного конфлікту, щоб суд міг включити в свою юрисдикцію більшу кількість воєнних злочинів. Третє – ми маємо надати майбутнім слідчим повну інформацію щодо того, що відбулося”, – додає фахівець.

Роман Авраменко розповідає також про практику застосування “живого щита” – розташування воєнних об’єктів, персоналу чи техніки в безпосередній близькості до цивільних об’єктів або до густонаселених територій.

“Зафіксовано біля десяти фактів використання цивільних як “живого щита”, але деякі з них, що не були включені в цей звіт, і досі продовжуються. До прикладу, всім відома ситуація в Авдіївці, коли прямо посеред багатоповерхової забудови розташований блокпост та казарми українських вояків, які в 2014 році прийшли на місце колишнього блокпосту “ДНР” і там досі залишаються”, – зазначає він.

Раніше ООН заявляла, що позасудові страти та умисні вбивства цивільних на Донбасі не розслідуються, а жертви катувань, що проживають на території, підконтрольній озброєним групам, не повідомляють про такі факти через прямі погрози.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter