Українська активістка в Польщі домоглася скасування музичного фестивалю, який спонсорували росіяни

Дата: 23 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Музичний фестиваль Easy Busy Fest, який мав відбутися 26 серпня у Варшаві за участю багатьох українських зірок, скасували через те, що одними зі спонсорів виявилися бренди, що належать вихідцям з Росії, – мережа супермаркетів MixMerkt та інтернет-провайдер Monolith.

Про це повідомила українська активістка в польській діаспорі, засновниця фундації Stand with Ukraine Наталія Панченко на своїй сторінці у фейсбуку.

Афіша музичного фестивалю Easy Busy Fest

“Спонсори цього заходу – MixMerkt та Monolith. Ці обидва бренди належать до одних власників. Вихідців з Росії та, здається, Казахстану, які зареєстрували бізнес у Німеччині і відомі тим, що мають у Європі мережу “Russian shops”, яка цього року заходить у Польщу”, – пише активістка.

Частина товарів цього бренду, за словами Панченко, виготовляється в Росії, а частина в Німеччині за російською рецептурою і під російськими брендами.

“На польському сайті вони свідомо вводять споживачів в оману. Спеціально опублікували там лише українські бренди, хоча на головному німецькому сайті – більшість російські, українських 10%, і то, якщо набереться. У Польщі вони вже відкрили кілька магазинів, які, попри те що написано на сайті, все одно продають російські товари”, – пише Панченко.

Як зауважила засновниця фундації Stand with Ukraine, у Європі ці товари називають “східноєвропейськими”, але, купуючи їх, покупці підтримують російську економіку. Зокрема, такі магазини найбільш націлені на українців, що втекли від війни та оселились у Польщі.

“Вийти до своєї цільової аудиторії спонсори вирішили гучно і так, щоб усі запамʼятали, – спонсоруючи великий фестиваль, на якому виступлять найвідоміші українські зірки. А чого ж людям потім не ломитись у ті магазини з “нашими” товарами, якщо “Океан Ельзи”, Кола і Альона Альона виступали на їх фестивалі. Хороший, значить, магазин”, – написала активістка.

Згодом на допис активістки відреагували гурт “Океан Ельзи”, співак YAKTAK та група The Hardkiss. Виконавці відмовилися брати участь у фестивалі.

Позиція гурту “Океан Ельзи”
Позиція співака YAKTAK

 

Позиція The Hardkiss

Після скандалу в соцмережі захід було скасовано. Організатори фестивалю вибачилися за “фатальну помилку” перед українськими артистами. 

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку спонсорів та причетних до розв’язаної Росією війни китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited, що володіє інтернет-магазином AliExpress. 

Нині в переліку спонсорів війни понад 24 тисячі осіб, а також щонайменше 25 провідних світових компаній, серед яких китайські Xiaomi й Great Wall, угорський OTP Bank, австрійський Raiffeisen Bank International, французька мережа Auchan та інші. 

Для деяких компаній внесення до українського списку спонсорів та причетних до розв’язання Росією війни позначається на роботі в інших країнах. До прикладу, після появи в переліку компанія Mondelez зіткнулась із бойкотом у Норвегії та Швеції. 

Нагадаємо, що нещодавно аналітичний центр при Київській школі економіки створив сканер штрихкодів, що визначає товари компаній, які так і не вийшли з російського ринку попри війну в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter