Україна досі не забезпечила право на соцзахист громадян на окупованих територіях – доповідь

Дата: 21 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Жителі тимчасово окупованих територій позбавлені можливості реалізувати своє право на соціальний захист, поки вони не стануть переселенцями, або поки ці території не повернуться під контроль України.

Про це йдеться у звіті “Моніторинг реалізації права на соціальний захист внутрішньо переміщених осіб” Благодійного фонду “Восток-SOS”.

Правозахисники уточнюють, що тільки після отримання статусу переселенця у жителів окупованих територій виникає можливість відновити свої соціальні виплати, зокрема пенсійні, або звернутися за їх призначенням.

“По суті, це суперечить Керівним принципам ООН з питання про переміщення осіб всередині країни, що забороняє, зокрема, примус до переміщення, оскільки такий стан справ стимулює людей переміщатися – тільки лише тому, що держава припинила виплачувати, наприклад, пенсії, які є єдиним джерелом для існування людей похилого віку, людей з інвалідністю, які проживають на тимчасово окупованих територіях”, – ідеться в доповіді.

Правозахисники наводять як приклад пенсіонера з тимчасово окупованого Кіровського Донецької області, який не оформляв статус внутрішнього переселенця.

Олександр працює на шахті “Комсомолець Донбасу”, що розташована на непідконтрольній території. Але саме підприємство, зареєстроване на підконтрольній території України, а значить податки і внески сплачуються в бюджет України, кажуть у “Восток SOS”.

Після того, як в листопаді 2014 року законодавство встановило обов’язкову реєстрацію як ВПО для отримання соцвиплат жителями тимчасово непідконтрольною територій, Олександру припинили виплачувати пенсію.

Олександр каже, що не планує ставати переселенцем і переїжджати на підконтрольну територію України, тому що в Кіровському в нього є будинок і робота.

Нагадаємо, за даними Мінсоцполітики станом на 17 жовтня в Україні на обліку перебуває 1 млн 681 тисяча 723 вимушених переселенців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter