Україна – Азербайджан: “Звільнити політичних в’язнів!”

Дата: 08 Серпня 2014 Автор: Ірина Виртосу
A+ A- Підписатися

Українські правозахисники й активісти висловили протест проти репресій правозахисників Азербайджану, висловивши солідарність із ув’язненими.

7 серпня близько двадцяти активістів і активісток правозахисного руху прийшли до посольства Азербайджану в Україні, аби висловити протест проти ув’язнення азербайджанських правозахисників. Акцію протесту було організовано Київським Будинком прав людини, в якому бере участь низка київських правозахисних організацій.

Учасники протесту тримали плакати із вимогами звільнення політв’язнів та припинення репресій. Представники посольства Азербайджану відмовилися вийти до протестувальників чи прийняти звернення через охорону посольства. Залишивши на пам’ять плакат із вимогою звільнення політв’язнів, учасники та учасниці акції пішли, пообіцявши надіслати поштою звернення із вимогою припинення репресій.

Протягом останніх місяців активісти громадянського суспільства Азербайджану зазнають дедалі брутальнішого тиску з боку влади. Останнім натепер ув’язненим став Расул Джафаров – активіст і правозахисник, засновуник Клубу Прав Людини, якого 2 серпня цього року заарештували та засудили до трьох місяців попереднього ув’язнення за звинуваченнями, пов’язаними із його громадською діяльністю. За злою іронією, Расул був одним з тих, хто раніше інформував світову громадськість про проблему політв’язнів ув Азербайджані. Раніше, 30 липня, за подібними звинуваченнями було заарештовано і засуджено до попереднього ув’язнення відому правозахисницю Лейлу Юнус та її чоловіка Аріфа Юнуса.

Ці арешти стали лише останніми проявами придушення офіційним Баку тих, хто насмілюється провадити незалежну діяльність, пов’язану із захистом прав людини і громадянина в Азербайджані. Поміж іншим, 26 травня цього року до різних термінів ув’язнення було засуджено Анара Маммадлі та Башира Сулеймані з неурядової організації Центр моніторингу виборів та демократичних досліджень. В цілому ж різні правозахисні організації вважають, що зараз в Азербайджані ув’язнено від 20 до понад ста політв’язнів та в’язнів сумління.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter