Угорщина погрожувала українським військовополоненим, що після повернення їх знову відправлять на передову – ЗМІ

Дата: 02 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Українські та угорські дипломатичні джерела повідомили журналістам, що в Угорщині військовополонених залякували трибуналом та поверненням на передову в Україні, а також казали, що їх судитимуть за дезертирство.

Про це повідомляють Kyiv Independent та “Радіо Свобода“.

Уряд Угорщини. Фото: Associated Press

Окрім джерел, що забажали залишитись анонімними, інформацію про залякування підтвердив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко

“Ми маємо інформацію – і це підтверджують ті, хто повернувся в Україну, – що на них чинився психологічний тиск і вони отримували викривлену інформацію. Ми також знаємо, що ними маніпулювали й що групою, яка залишилася в Угорщині, продовжують маніпулювати”, – зазначив він.

Крім того, полоненим навіть пропонували отримати угорське громадянство.

Як додав Ніколенко, частина українських військових, попри всі маніпуляції та пропозиції залишитися в Угорщині, повернулися додому. Наразі вони отримують усю необхідну допомогу, передбачену державними програмами реабілітації для тих, хто повертається з російського полону.

Щодо того, як українські військовополонені взагалі опинилися в Угорщині, посадовці пояснюють: перевезення військовополонених до Угорщини вимагало тісної взаємодії між церквою та урядом, і без схвалення російської держави цю акцію було б важко провести в суто церковних рамках.

Раніше представник ГУР Міноборони України та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов заявляв, що російська православна церква планує знову передати Угорщині українських захисників, які наразі перебувають у полоні РФ. Передання військовополонених планують знову здійснити без участі та погодження України.

Подібну інформацію 13 липня оприлюднив і інформпортал “РБК-Україна” з посиланням на джерела в українських спецслужбах. За даними видання, РПЦ збирається передати українських військових Угорщині.

Орієнтовно це може відбутися 8–11 серпня під час візиту представників російської православної церкви. Співрозмовники видання зауважили, що держава приймає лише тих полонених, які є представниками угорської національної спільноти.

Нагадаємо, що інформація про військовополонених українців угорського походження, які опинилися в Угорщині, з’явилася спочатку в медіа. Невдовзі її підтвердив угорський віцепрем’єр-міністр Жолт Шем’єн. Жодних деталей щодо їхніх осіб не розголошували.

Згодом посольству України в Будапешті вдалося вивезти з Угорщини трьох, а потім ще двох українських військовополонених, переданих з РФ. 

Як заявив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, Угорщина, яка прийняла від РФ одинадцятьох українських військовополонених, не мала жодних повноважень вести перемовини з Росією щодо цього без інформування української сторони. Єдиний орган, який має повноваження порушувати питання звільнення чи обміну, – це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter