РПЦ хоче знову передати Угорщині українських військовополонених – ГУР

Дата: 14 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Російська православна церква планує знову передати Угорщині українських захисників, які наразі перебувають у полоні РФ.

Про це розповів представник ГУР Міноборони України та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов у коментарі “Радіо Свобода”.

Фото з відкритих джерел

Так, передачу військовополонених планують знову здійснити без участі та погодження України.

“Списку прізвищ полонених для передачі немає. Триває пошук серед українських військовополонених на території РФ та на тимчасово окупованих українських територіях для участі в цій черговій спецоперації російських спецслужб. Мова йде про українців угорського походження”, – наголосив Юсов.

Обов’язковим елементом участі з боку Угорщини, за даними української розвідки, є саме етнічне угорське походження громадян України і володіння угорською мовою. 

Подібну інформацію 13 липня оприлюднив й інформпортал “РБК-Україна” з посиланням на джерела в українських спецслужбах. За даними видання, РПЦ збирається передати українських військових Угорщині. Орієнтовно це може відбутися 8–11 серпня під час візиту представників російської православної церкви. Співрозмовники видання зауважили, що держава приймає лише тих полонених, які є представниками угорської національної спільноти.

Крім того, Юсов додав, що з частиною переданих Угорщині українських військовослужбовців досі немає зв’язку, тому Україна не може дізнатися, що з ними, в якому вони стані та чи дійсно вони вільно пересуваються.

П’ятеро військових з тих, кого повернули, розповідали про тиск з боку російських спецслужб.

“Розповідають про тиск, який чинився на українських військовополонених, про різноманітні пропозиції, які під тиском до них поступали. Певний період, коли вони вже перебували на території Угорщини, вони не були вільні, були обмежені у своєму пересуванні, зв’язку. Спілкування з рідними відбувалося лише за участі третьої сторони”, – розповів він. 

Нагадаємо, що інформація про військовополонених українців угорського походження, які опинилися в Угорщині, з’явилася спочатку в медіа. Невдовзі її підтвердив угорський віцепрем’єр-міністр Жолт Шем’єн. Жодних деталей щодо їхніх осіб не розголошували.

За даними видання “РБК-Україна”, передавання відбувалося нібито за посередництва благодійної організації “Мальтійська служба допомоги Суверенного ордену госпітальєрів”. Український уряд ратифікував кілька років тому угоду про співпрацю з урядом Суверенного військового ордену госпітальєрів святого Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти.

Згодом посольству України в Будапешті вдалося вивезти з Угорщини трьох, а потім ще двох українських військовополонених, переданих із РФ. Вони вже перебувають на українській території, їм надається всіляка підтримка.

Як заявив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, Угорщина, яка прийняла від РФ одинадцятьох українських військовополонених, не мала жодних повноважень вести перемовини з Росією щодо цього без інформування української сторони. Єдиний орган, який має повноваження порушувати питання звільнення чи обміну, – це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter