Угорщина порушила міжнародне гуманітарне право та права українських військовополонених, прийнявши їх від РФ – Омбудсман

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Угорщина, яка прийняла від РФ одинадцятьох українських військовополонених, не мала жодних повноважень вести перемовини з Росією щодо цього без інформування української сторони. Єдиний орган, який має повноваження порушувати питання звільнення чи обміну, – це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.  

Про це заявив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Сайт Президента України

“Ситуація щодо передання Росією Угорщині 11 українських військовополонених викликає не просто подив, а обурення. Україна не була поінформована про заплановану передачу Угорщині українських військовополонених. А звернень від угорської сторони з тим, що вони готові приєднатися до мирних ініціатив або ж сприятимуть через свої контакти поверненню українських військовополонених, не було”, – наголосив він.

За словами Лубінця, такі дії Угорщини можна трактувати як порушення міжнародного гуманітарного права та порушення прав українських військовополонених.

Він переконаний, що Угорщина робить це, підіграючи російській пропаганді, нібито Україна не хоче забирати своїх військовополонених. Так, угорська влада дозволяє показати Росії, що якщо є ініціатива, то росіяни готові віддавати військовополонених.

“Відразу після того, як нам стало відомо, що на території Угорщини перебувають наші військовополонені, ми почали офіційно звертатися до угорської влади. Як Омбудсман України я направив листа до Омбудсмана Угорщини з вимогою, щоб у межах свого мандата він повідомив, у яких умовах вони проживають, яке до них ставлення”, – розповів Лубінець.

Також він звернувся до Уповноваженої з прав людини РФ Тетяни Москалькової з вимогою розібратись у цій ситуації та відповісти на питання, як так сталося, що 11 військовополонених української армії опинилися на території Угорщини та чому про це не попередили українську сторону.

“Додам, що Угорщині варто уникати маніпулятивних заяв у стилі Російської Федерації, а проявити більше конструктиву. Адже йдеться про життя людей, дотримання їхніх прав і свобод. Також звертаюся до Міжнародного інституту Омбудсмана (IOI) з тим, щоб вони проаналізували та надали оцінку діям угорського Омбудсмана”, – підсумував він.

Нагадаємо, що інформація про військовополонених українців угорського походження, які опинилися в Угорщині, з’явилася спочатку в медіа. Невдовзі її підтвердив угорський віцепрем’єр-міністр Жолт Шем’єн. Жодних деталей щодо їхніх осіб не розголошували.

За даними видання “РБК-Україна”, передавання відбувалося нібито за посередництва благодійної організації “Мальтійська служба допомоги Суверенного ордену госпітальєрів”. Український уряд ратифікував кілька років тому угоду про співпрацю з урядом Суверенного військового ордену Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти.

Згодом Посольству України в Будапешті вдалося вивезти з Угорщини трьох українських військовополонених, переданих із РФ. Вони вже перебувають на українській території, їм надається всіляка підтримка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter