У Раді Європи просять Україну забезпечити виборчі права переселенців

Дата: 07 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

У Раді Європи закликали Україну повною мірою забезпечити право на вибори для переселенців з непідконтрольних районів Донбасу та окупованого Криму.

Про це йшлося у перший день 35-ї сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, що проходить 6–8 листопада у Страсбурзі, повідомляє Укрінформ.

“В Україні кількість внутрішньо переміщених осіб… становить майже 1,7 млн. Багато з них перебувають у надзвичайно скрутному становищі щодо дотримання своїх прав, зокрема стосовно своїх прав голосувати у 2014 році на парламентських виборах та у 2015-му на місцевих”, – йдеться в ухваленій у вівторок на конгресі доповіді нідерландського політика Йоса Вінена.

Як наголошується в документі, внутрішньо переміщені особи в Україні повинні отримати фактичну можливість брати участь у виборах, зокрема через усунення перепон, пов’язаних з надмірними вимогами щодо отримання реєстрації за місцем проживання. 

Нагадаємо, Нацстратегія з прав людини зобов’язала Міністерство юстиції України розробити та подати на розгляд Кабінету Міністрів законопроект про врегулювання механізму забезпечення виборчих прав переселенців, зокрема на місцевих виборах на підставі паспорта та довідки внутрішньо переміщеної особи.

“Внутрішньо переміщені особи повинні отримати можливість особисто обирати виборчий округ за реєстрацією”, – наголосили в Раді Європі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter