У Мін’юсті відкидають закиди про великі витрати за антирейдерським законом

Дата: 15 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Заступник міністра юстиції Сергій Петухов назвав маніпулятивною розповсюджену громадськими організаціями інформацію про те, що ініційований міністерством антирейдерський законопроект вимагатиме великих додаткових витрат під час зміни керівництва ГО.

Про це Петухов написав на своїй сторінці у Фейсбук.

За його словами, названа організацією “Громадяни в дії” сума в 1000 грн, у яку організації може обійтись зміна в складі правління чи юридичної адреси, значно завищена.

“Ця цифра складається з двох частин 410 грн адміністративного збору та оплати послуг нотаріуса за засвідчення підписів осіб на протоколі про зміну у складі керівництва ГО чи у новій версії статуту”, – пише Петухов.

За його словами, 410 грн – це адміністративний збір, який передбачений ст. 36 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань”, який ГО і так мають сплачувати і який не регулюється антирейдерським законом.

Петухов також стверджує, що названі “Громадянами в дії” витрати на нотаріальне засвідчення підписів на протоколі зборів в сумі 590 грн враховують послуги приватних нотаріусів і не беруть до уваги державних нотаріусів.

”Насправді вартість засвідчення підпису у державного нотаріуса складає 25 гривень, відповідно двох підписів – 50 гривень. 50 гривень – це єдиний додатковий збір, який ГО мають заплатити за новим антирейдерським законом! Вважаю це розумною платою для захисту від рейдерства”, – пише Петухов.

За його словами, державні нотаріуси є по всій країні, і не тільки в обласних центрах, але й і у маленьких містечках.

“Чи потрібно вводити вимогу про засвідчення підпису на протоколі для ГО? Авжеж! Адже і ГО стають об’єктом рейдерських захоплень, особливо великі федерації чи об’єднання, які мають на своєму балансі об’єкти нерухомості чи інше цінне майно. Крім того, нові ГО за законодавством можуть діяти і без реєстрації як юридична особа, просто повідомивши про своє заснування. Плюс первинна реєстрація ГО в Україні є безкоштовною”, – підсумовує Петухов.

Водночас, у коментарях до посту Петухова представники ГО зауважують, що до державних нотаріусів “черга як в Мавзолей” і за “записом на 2-3 дні”, а в сільській місцевості державний нотаріус “один на 20 населених пунктів”.

Також представник організації “Громадяни в дії” Олександр Равчев наголосив, що сплата 410 грн адмінзбору є дискримінаційною для ГО і його організація домагатиметься її скасування.

Нагадаємо, 9 вересня піар-менеджер проекту “Громадяни в дії”, який курує законодавство щодо громадських організацій, Олександр Равчев, повідомив про те, що Міністерство юстиції України подало до Верховної Ради законопроект, який змушуватиме неприбуткові організації робити додаткові фінансові витрати.

Йдеться про зареєстрований законопроект № 5067 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів”, який має захищати юридичні особи від рейдерства.

За словами Равічева, громадські активісти були включені в процес розробки документу, подали свої рекомендації, де, зокрема, вказали, що громадські організації не підпадають у цю категорію юридичних осіб. Проте пропозиції були проігноровані Мін’юстом.

“Законопроект в чинній редакції означає, що 410 грн треба і так платити за внесення змін у керівні органи, чи статут поміняти, то тепер ще й плюс посвідчення підписів у нотаріуса. Ми порахували, що в середньому одна зміна буде коштувати понад 1000 гривень. … А це означає, що цю 1000 грн треба взяти з грантових коштів, що заборонено найчастіше, або з коштів благодійних внесків, що теж не дуже добре”, – пояснює Равчев.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter