У Львові з’явилось телебачення для людей з порушеннями слуху

Дата: 24 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

У Львові презентували перше в Україні інтернет-телебачення для людей з порушеннями слуху.

Як раніше повідомляв Центр інформації про права людини, телеканал GlusiTV транслюватиме відеосюжети мовою жестів на теми працевлаштування, змін у законодавстві, культурних та спортивних заходів, а також вивчення мови жестів.

За словами авторів проекту, українське інтернет-телебачення створено на базі польського телеканалу, передає Національна асамблея інвалідів. 

Відеоролики для людей з порушеннями слуху записувала Ірина Горинь, яка вчителює в 101-ій школі-інтернат із 1997 року. Як вона говорить, досвід спілкування із нечуючими має із самого народження, адже її мама була нечуючою.

«Чесно кажучи на телебаченні це був мій перший досвід, тож перший раз перед камерою мені, чесно кажучи, було трохи ніяково. Але маю надію, що, якщо вже налагодиться ця робота, то буде легше», – зізнається жінка.

За її словами, уже вдалося перекласти на мову жестів 8 текстів та записати декілька пізнавальних відеороликів про рак грудей, шкідливість наркотиків та соцзахист для людей з інвалідністю. Усі відеосюжети будуть викладати на сторінці телеканалу у facebook, адже більшість нечуючих переважно добре володіють комп’ютером та зареєстровані в соцмережах.

«У випускників нашої школи є багато знайомих серед нечуючих в Інтернеті. Наші розповідали, що в Дніпропетровську і у Харкові вже навіть трошки заздрять, що у нас у Львові є таке телебачення, а у них немає», – каже Ірина.

Вона розповідає, що намагається бути емоційною в кадрі, щоб правильно передати тему розмови. 

«Є калькована жестова мова, тобто правильна, а є жестова мова побутова, якою нечуючі користуються в повсякденному житті. Тож коли я передаю інформацію з тексту я її переробляю на звичайну, побутову жестову мову, щоб нечуюча людина могла це легше сприймати і зрозуміти про що йдеться», – розповідає Горинь.

Проект реалізує Центр освіти за підтримки «RES-GEST» (м. Жешів, Польща) та Товариство «Зелений Хрест» (м. Львів).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter