У зупинених кримінальних провадженнях НАБУ є судді Конституційного Суду – Ситник

Дата: 02 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У кримінальних провадженнях Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), які довелося зупинити внаслідок рішення Конституційного Суду України, фігурують і самі судді КСУ.

Про це в прямому ефірі Радіо Свобода повідомив директор НАБУ Артем Ситник.

“Насамперед серед тих проваджень фігурують судді Конституційного Суду, які ухвалювали це рішення. Це не перше рішення, яке спрямоване проти антикорупційної інфраструктури, але перше, коли судді явно діяли в стані реального конфлікту інтересів. Фактично частина цих справ (які розслідувало НАБУ. – Ред.) стосується суддів Конституційного Суду. Судді, які ухвалили рішення щодо себе, фактично скасували відповідальність за ту статтю, за якою вони потенційно могли бути притягнуті до кримінальної відповідальності”, – сказав очільник НАБУ.

Ситник не назвав конкретних прізвищ суддів КСУ, які фігурують у провадженнях НАБУ, проте зазначив, що стосовно них НАЗК провело “повну перевірку”.

“Я можу сказати так: НАЗК проводило повну перевірку щодо суддів Конституційного Суду. І в нас уже був один висновок щодо наявності в діях одного судді Конституційного Суду складу злочину, передбаченого статтею 366-1 (“Декларування недостовірної інформації”. – Ред. ), і за цим висновком НАБУ зареєструвало кримінальне провадження. Фактично низка суддів Конституційного Суду діяла в стані конфлікту інтересів”, – сказав Артем Ситник.

Раніше в НАБУ повідомили, що станом на 27 жовтня в бюро ведеться 110 кримінальних проваджень, у межах яких детективи досліджують приблизно 180 фактів умисного внесення посадовцями неправдивих відомостей до е-декларацій. Через рішення КСУ всі ці справи мають бути закриті. Отже, посадовці, викриті на зловживаннях, уникнуть відповідальності.

Відомо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. Через це президент Зеленський скликав засідання РНБО, а згодом подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів КС.

На думку голови КС, законопроєкт Зеленського щодо суду має ознаки конституційного перевороту. Критикують його й експерти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter