У жіночій колонії на Полтавщині в спальних приміщеннях знайшли камери відеоспостереження

Дата: 12 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Під час моніторингового візиту до Надержинщинської виправної колонії №65 для жінок виявили у спальних приміщеннях установи камери відеоспостереження. Учасники візиту звернулись до правоохоронців та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, аби ті відреагували на ймовірне зловживання владою або службовим становищем адміністрацією колонії. 

Заява членів моніторингового візиту є у розпорядженні ZMINA. 

Фото надані ZMINA учасниками візиту

Візит здійснили члени громадської ради при Міністерстві юстиції Сергій Зуйков, Ганна Скрипка і помічник народного депутата Андрій Діденко

Камери відеоспостереження знайшли в спальних приміщеннях 3-го та 4-го житлових секторів та дільниці карантину, діагностики та розподілу засуджених.

Виявилось, що доступ до моніторів, де транслюють зафільмоване зі спальних приміщень жінок, мають виключно працівники-чоловіки, а саме Савін Сергій, Прокоф’єв Іван, Усов Павло, Макаренко Дмитро Миколайович, Воронков Сергій Володимирович та Твердохліб Юрій Миколайович.

Фото надані ZMINA учасниками візиту

Монітори вважають, що працівники колонії діяли, умисно зловживаючи владою або службовим становищем та перевищуючи свої повноваження, що явно виходило за межі наданих їм прав. Їхні дії підпадають під санкцію частини 1 статті 364 КК України та частини 1 статті 365 КК України, переконують монітори. 

В українських пенітенціарних установах заборонено використовувати відеокамери та портативні прилади для відеозапису:

  • у лазнях, роздягальнях, душових і туалетах;
  • у приміщеннях (камерах), де проводяться медичні обстеження засуджених та взятих під варту осіб, проводиться обшук із роздяганням;
  • у кімнатах для довгих побачень;
  • у кімнатах дитячих будинків при в`язницях, де годують дітей віком до 3 років.

При цьому Верховний Суд торік, розглядаючи скаргу довічника на наявність відеоспостереження, постановив, що наявність відеокамер не в одиночних приміщеннях “попереджує можливість конфліктів, умисного протиправного заподіяння шкоди своєму здоров`ю, спроб самогубства для нападу на персонал та осіб, які відвідують установу, а в разі різкого погіршення здоров`я ненадання негайної медичної допомоги”. 

Нині правоохоронці заяву за підсумком моніторингового візиту до колонії на Полтавщині не коментували. 

Нагадаємо, що цього року у Полтаві представників Омбудсмана не пустили в лікарню з перевіркою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter