У Європарламенті визначили номінантів на премію Сахарова за свободу думки у 2023 році

Дата: 21 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

20 вересня депутати Європарламенту визначили дев’ять претендентів на отримання премії Сахарова за свободу думки у 2023 році.

Про це повідомляють пресслужба Європарламенту  та “Укрінформ“.

“Сьогодні ми представляємо номінантів на отримання премії Сахарова 2023 року за свободу думки. Це є початком процедури відбору кандидатів. Премія, яка присуджується Європейським парламентом за захист та просування прав людини, відображує всі ті загрози та виклики, з якими правозахисники стикаються по усьому світу… Цього року на премію Сахарова були висунуті дев’ять номінацій”, – зазначив керівник Комітету із закордонних справ (AFET) Девід Макалістер.

Кандидати на премію Європейського парламенту у галузі прав людини висуваються політичними групами або щонайменше 40 депутатами Європарламенту. Цьогоріч на премію імені Сахарова номінували Махсу Аміні та жінок Ірану.

Кандидатуру 22-річної Аміні, яка померла в Ірані минулого року, після того, як її затримала поліція моралі через порушення правил носіння хіджаба, висунули три найбільші блоки Європарламенту – Європейська народна партія (ЕРР), група Соціалістів й демократів (S&D) та група Оновлення Європи (Renew Europe). 

Також на здобуття премії депутати Пятрас АуштрявічюсХан Науман та ще 57 депутатів Європарламенту висунули афганських освітніх активісток Марцію Амірі, Парасто Хакім і Матіуллу Веса.

Група Європейських консерваторів та реформістів висунули на отримання премії  Ніно Ломджарію, колишню громадську захисницю Грузії, а також “проєвропейський народ Грузії”.

Ілона Маска за “викриття практик попереднього керівництва Twitter (тепер X), які завдавали шкоди свободі вираження думок користувачів” висунула група Identity and Democracy.

Група Зелених/Європейського вільного альянсу номінувала правозахисницю та активістку з Уганди Ванессу Накате, зокрема, за її внесок у боротьбу проти кліматичних змін та захисту прав людини. 

Депутат Тіллі Метц та ще понад 40 депутатів Європарламенту також висунули на здобуття премії борців за права людини в Нікарагуа Вільму Нуньєс де Ескорсіа і Роландо Хосе Альвареса Лаґоса.

Група лівих в Європарламенті висунула кандидатури жінок, які борються за безоплатні, безпечні та легальні аборти: Юстину Виджинську, Морену Ерреру і Колін Мак-Ніколас.

Очікується, що церемонія вручення премії відбудеться 13 грудня під час пленарного засідання Європарламенту у Страсбурзі.

Щорічна премія Сахарова за свободу думки присуджується з 1988 року окремим особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи. Вона названа на честь радянського фізика та політичного дисидента Андрія Сахарова і має грошовий приз у розмірі 50 000 євро.

Нагадаємо, українська правозахисна організація Truth Hounds отримала Премію свободи імені Сахарова 2023 року за “внесок у документування фактів і доказів воєнних злочинів, а також потенційних злочинів проти людяності”.

Раніше ZMINA повідомляла, що у жовтні минулого року хоробрий народ України в особі президента Володимира Зеленського отримав премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова. Відзнака, як наголосили в Європарламенті, підкреслює зусилля Зеленського разом з роллю окремих людей, представників ініціатив громадянського суспільства, державних і громадських інституцій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter