Правозахисна організація Truth Hounds отримала Премію свободи імені Сахарова

Дата: 09 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Українська правозахисна організація Truth Hounds отримала Премію свободи імені Сахарова 2023 року за “внесок у документування фактів і доказів воєнних злочинів, а також потенційних злочинів проти людяності”. 

Про це заявили в Норвезькому гельсінському комітеті.

Логотип Truth Hounds

“Truth Hounds систематично документує порушення міжнародного гуманітарного права, збираючи свідчення потерпілих й інші вагомі докази, допомагаючи розслідуванням Міжнародного кримінального суду в Гаазі (ICC), українських слідчих та слідчих з інших країн, які застосовують універсальну юрисдикцію, включаючи Норвегію. Truth Hounds поєднує роботу з відкритими джерелами (OSINT) з професійним документуванням під час польових місій”, – йдеться у повідомленні.

Норвезький гельсінський комітет також додав, що він допомагає Truth Hounds у цій роботі, надаючи базу даних, спеціально розроблену для збереження та розслідування матеріалів, що стосуються порушень прав людини.

“Цьогорічна нагорода підкреслює, як правозахисний активізм у комбінації з інноваційними технологіями може надати міжнародній системі кримінального правосуддя докази, які потрібні для того, щоб розірвати коло безкарності та забезпечити суд над воєнними злочинцями. Нагорода імені Сахарова – це знак нашої поваги як самій організації, так і всьому українському народу, який бореться проти неспровокованої російської агресії й брутального нападу”, – зазначили в комітеті. 

Представники українських громадських організацій отримують цю нагороду вперше. 

Відомо, що організація Truth Hounds розпочала свою діяльність після Революції гідності, з початком російської окупації Криму та війни на Сході України.

“Наразі світ є свідком кульмінації боротьби, яку українці та українки ведуть століттями. Боротьби, відлуння якої десятиліттями приглушувалося щільністю російських тоталітарних обіймів. Зброя і кров на європейському континенті у XXI столітті зробили це протистояння очевидним та відчутним у багатьох країнах світу.

Однак для багатьох осмислення цієї війни та розвінчання наративів, що ширить Росія, ще попереду. Спільним завданням усіх свободолюбивих держав і народів є зробити відповідальність Росії за геноцид та інші міжнародні злочини глобальною”, – наголосила Truth Hounds.

Насамкінець у правозахисній організації додали, що ця премія належить кожному, хто бореться проти спроб знищити українськість. А також, вона для кожного, хто у майбутньому матиме змогу читати правду у підручниках з історії та житиме у світі, де глобальна солідарність і правосуддя довели свою спроможність. 

Церемонія нагородження відбудеться 25 травня 2023 року в Нобелівському центрі миру в Осло.

Нагадаємо, що у жовтні минулого року хоробрий народ України в особі президента Володимира Зеленського отримав премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова. Відзнака, як наголосили в Європарламенті, підкреслює зусилля Зеленського разом з роллю окремих людей, представників ініціатив громадянського суспільства, державних і громадських інституцій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter